Журналіста видання «Точка опори», 9 вересня, не пустили на засідання Ватутінської міської виборчої комісії, яка розташована у міському палаці культури, у місті Ватутіне, що за адресою площа Надії Савченко, 1. Там не повірили, що посвідчення журналіста – справжнє.

Перед початком засідання голова комісії Ніна Клепач, 1955 року народження – від місцевої політичної організації політичної партії ВО «Батьківщина», почала протестувати проти перебування журналіста на засіданні. Пізніше члени комісії проголосували за те, щоб його видалити. Так, вони наголошували на тому, що посвідчення журналіста має бути із фотографією (хоча представник ОПОРИ показав і паспорт), також прискіпувалися до того, що якщо він журналіст, то у нього має бути запис у трудовій книжці про його професійну діяльність, просили показати диплом. Крім цього, голова комісії наголосила на тому, що «посвідчення не підтверджує його роботу журналістом».

Зазначимо, що згідно ст. 13, пункту 4 ЗУ «Про місцеві вибори»: «Усі засоби масової інформації незалежно від форми власності зобов’язані справедливо, збалансовано та неупереджено висвітлювати хід підготовки і проведення місцевих виборів у новинах, інформаційних випусках, ток-шоу, дискусійних та інших програмах. Їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування (повторного голосування) на умовах, визначених цим Законом, крім випадків, передбачених законами України. Виборчі комісії, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, посадові і службові особи цих органів зобов’язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати їм інформацію щодо ходу підготовки і проведення місцевих виборів».

Також згідно ст. 27 пункту 9 Закону України «Про місцеві вибори»: «На засіданнях виборчих комісій, у приміщеннях виборчої дільниці мають право бути присутніми з додержанням вимог цього закону: представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)».

Також відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» підпункт 2 частини другої ст.26 – «журналіст має право відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами».

Кримінальний кодекс України, ст.171 п.1 визначає покарання за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – «штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років».