На Полтавщині довготермінові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували виборчу маніпуляцію у рекламі політичної сили.

У центрі міста встановили білборд політичної партії “Громадянська позиція” з написом команда Анатолія Гриценка, з обіцянкою “ми наведемо порядок” та з зображенням галочки, якою зазвичай позначають “вибір” певного субєкта виборчого процесу.

08 09 Hrytzenko Poltava

Зауважуємо, що політичні партії та кандидати від партій ще не є зареєстрованими. Однак, громадянська мережа ОПОРА наголошує, що подібні виборчі маніпуляції напередодні виборів суперечать принципам та стандартам виборчого права, а саме: принципу рівних можливостей кандидатів. Також, варто звернути увагу положення Закону України «Про рекламу», в якому є заборонавикористовувати засоби і технології, які діють на підсвідомість споживачів реклами.

Нагадаємо, згідно частині 2 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори» місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється.

Нагадаємо, що після офіційної реєстрації партії та кандидата згідно частині 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори» передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Громадянська мережа ОПОРА закликає дотримуватися принципу рівних можливостей та не порушувати законодавство України.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
 
Анна Мосієнко
Координатор виборчих програмГромадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380982856796