Двоє депутатів Верховної Ради України, які були обрані по мажоритарних округах від Хмельниччини, для участі у місцевих виборах створили свої партії.

Депутат Олександр Герега, який йшов з гаслом «СПРАВИ КОНКРЕТНІ, НАМІРИ ЧЕСНІ!», створив партію «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ», а ім’я народного обранця Сергія Лабазюка, якого мешканці області запамятали за слоганом «ЗАВЖДИ ПОРУЧ!», вказано у рекламі політичної сили «ПОРУЧ». Обидві партії активно заповнюють обласний центр агітаційними матеріалами як на носіях зовнішньої реклами, так і у медійному просторі.

Новостворені партії активно розгортають штаби на Хмельниччині для участі у місцевих виборах.

0 7 09 spravyjpg

0 7 09 poruch

З огляду на ці факти необхідно нагадати партійцям, що згідно з ч. 1 ст. 54 Закону України «про місцеві вибори» право вести передвиборну агітацію мають місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією для участі у місцевих виборах. Проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом, тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 212-10 КУпАП).

Крім того, передвиборна агітація, йдеться у ч. 6 ст. 54 цього Закону, має здійснюватися за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється. Виготовлення або поширення агітаційних матеріалів, не оплачених з виборчого фонду, карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк (Ст. 1591 ККУ).