Відповідно до календарного плану Центральної виборчої комісії виборчий процес виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року розпочнеться 5 вересня 2015 року. Однак потенційні кандидати на місцевих виборах в Одесі та області фактично вже почали агітацію.

Про це 4 вересня під час прес-конференції розповів голова одеського обласного відділення Комітеті виборців України, координатор кампанії спостереження Громадянської мережі ОПОРА за місцевими виборами в Одеській області. 

Агітація більшості політичних сил на Одещині почалася до офіційної старту виборчої кампанії, хоча цей факт порушує міжнародні стандарти виборчого процесу. Наприклад, деякі кандидати місяць тому різко посилили активність по розміщенню зовнішньої політичної реклами, друкованої продукції та іншої діяльності, що має ознаки агітації. Серед тих, хто вже почав агітувати населення Одеси та області, зафіксовано політичні партії «Опозіційній блок», «Відродження», «Наш край», «Довіряй ділам», «Українська морська партія Сергія Ківалова», «Батьківщина», «Самопоміч», «УКРОП» та інші.

Також у серпні 2015 року значно зросла кількість фактів надання політичними партіями виборцям різних товарів і послуг.

«По суті, це непрямий підкуп виборців, бо будь-яка передвиборна благодійність заборонена в Україні – виняток становлять товари, які несуть на собі партійну символіку і вартість яких не перевищує 60 гривень. Все, що понад цю суму – підкуп», - зазначив координатор.

Найбільша кількість випадків, що мають ознаки підкупу виборців («передвиборної благодійності»), зафіксовано з боку представників «Опозиційного блоку». Наприклад, ремонт і оснащення шкільного класу в школі № 4 в Білгороді-Дністровському, подарунки у вигляді шкільного приладдя дітям з незаможних родин Березовського району, «страхування першокласників» полісом розміром у 5 тис. грн та інші.

«Передвиборча благодійність» зафіксована в діяльності ряду інших місцевих осередків політичних партій, зокрема ВО «Батьківщини». Це - передача допомоги дитячому будинку сімейного типу за підтримки Сергія Янченка, свято до початку навчального року з подарунками дітям у вигляді наборів шкільного приладдя від імені Сергія Янченкя в Суворовському районі. Також експерти розцінюють як порушення ярмарок з продажем продуктів за цінами, нижчими за ринкові, організовану В'ячеславом Круком від партії «Довіряй ділам» у Приморському районі.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, з початком старту виборчої кампанії розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування буде заборонено відповідно до пунктів 6 та 7 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори».

До моменту офіційної реєстрації кандидата в депутати чи на посаду міського, сільського або селищного голови неможливо довести, що такі дії зі сторони потенційних кандидатів є передвиборною агітацією, яка здійснюється із порушенням закону, проте Громадянська мережа ОПОРА закликає дотримуватися принципу рівних можливостей та не порушувати законодавство України.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.