Співвласники багатоквартирних будинків, тобто – власники квартир – уже зараз можуть самостійно обирати виконавців послуг (у т.ч. з утримання будинків), не чекаючи змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Про це ідеться у роз’ясненні Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо деяких положень Закону України № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Цей закон набув чинності 1 липня 2015 року не в останню чергу завдяки зусиллям експертів Громадянської мережі ОПОРА і засвідчив собою демократизацію відносин у житловій сфері.

У роз’ясненні акцентується на тому, що станом на сьогодні у Верховній Раді України перебуває розроблений Мінрегіоном законопроект «Про житлово-комунальні послуги», який є новою редакцією чинного закону, і метою якого, серед іншого, є узгодження цього закону із ЗУ № 417-VIII.

Разом із тим, у роз’ясненні наголошується на тому факті, що поняття «управління багатоквартирним будинком» (пункт 8 частини першої статті  Закону № 417-VIII) є значно ширшим, аніж «управління багатоквартирним будинком управителем» (стаття 11 Закону № 417-VIII).

«Тому співвласники можуть реалізовувати інші права, передбачені законом щодо управління багатоквартирним будинком (визначення виконавців послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій; виконавців послуг з управління будинком, спорудою або групою будинків; встановлення порядку користування спільним майном тощо)», – йдеться у роз’ясненні Мінрегіону.

На практиці ці положення означають, що мешканцям багатоповерхівок можна вже зараз змінювати ЖЕКи, послуги яких їх не задовольняють, не чекаючи на оновлене визначення послуги з управління багатоквартирним будинком, що передбачається в новій редакції ЗУ «Про житлово-комунальні послуги».  

З повним текстом роз’яснення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України можна ознайомитися нижче:

 

 

 

За коментарями звертайтесь:

Прес-секретар житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Богдан Горобчук

тел: +38 0635835280