Сьогодні таємне стало явним: делегати обрали Віталія Кличка головою партії «Блок Петра Порошенка – Солідарність», а ще 18 членів команди Кличка влилися у ряди президентської сили. Петро Порошенко завітав на зїзд і привітав такий обєднавчий процес напередодні місцевих виборів. Разом з тим ім’я оновленої партії, питання формату об’єднання на рівні осередків, перехід членів УДАРУ до президентської сили, а також політична доля партії «УДАР» як окремої політичної одиниці залишилися відкритими. Так само і доля участі "Народного Фронту" у списках об’єднаної політичної сили ще не вирішена.

На годиннику вже 10:45, а зала проведення з’їзду ще майже порожня… Делегати лише приглядаються до вільних місць - більшість п’є каву і зустрічає знайомих у вестибюлі перед великим конференц-холом НСК Олімпійський. Це місце – не нове, адже саме тут партія УДАР і «Блок Петра Порошенка» восени 2014 оголосили про спільний похід на парламентські вибори. Об 11:00 має бути початок.

На стіні, яку можна побачити, сидячи за столом президії,  розмістили три великі біло-червоні банери: Солідарність «Блок Петра Порошенка», «партія УДАР Віталія Кличка», а між ними банер зі словом «Об’єднання» у стилістиці БПП. Ні тут, ні у вестибюлі помаранчево-синьої символіки «Народного фронту» помітно не було. Отже, ще до початку з’їзду стало зрозуміло, що партія Арсенія Яценюка поки знаходиться «за бортом» об’єднавчих процесів. Як відзначив Юрій Луценко у кулуарах, зараз відбувається найскладніша стадія об’єднання з «Народним фронтом» - активні переговори.

0 bpp 1

Тим часом делегати вже майже заповнили залу, а серед учасників і гостей заходу були помітними численні народні депутати, Віталій Кличко із членами команди УДАРу і кілька міжнародних гостей. Чи буде на заході присутнім Президент Порошенко? Ніхто не міг ствердно відповісти, але металошукачі і посилені заходи безпеки натякали на очевидне – Президента ми дочекаємося. І таки дочекалися, але про це згодом.

Отже, з п’ятнадцятихвилинним запізненням голова партії і головуючий Юрій Луценко відкрив 2-ий етап XII позачергового з’їзду БПП-Солідарність. Делегати заспівали гімн та вшанували полеглих українських воїнів хвилиною мовчання. На наступні півгодини було оголошено перерву для того, щоб делегати обміняли свої тимчасові посвідчення на постійні мандати учасників з’їзду. Як стало відомо, в цілому зареєструвалися 63 із 68 делегатів, що було достатньо для прийняття рішень.

Одразу після перерви туман політичного об’єднання став розвіюватися: до «БПП-Солідарність» надійшло 19 заяв від громадян України щодо набуття членства у партії, серед яких і Віталій Кличко.

Делегати одноголосно підтримали вступ до своїх лав нових членів, після чого Віталія Кличка, Оксану Юринець та Ганну Старостенко запросили зайняти місця у президії.

0 bpp 4

У своєму виступі Юрій Луценко відзначив, що об’єднання правоцентричних політичних сил допоможе здолати головних ворогів на шляху побудови успішної України: російський імперіалізм, олігархів, корупцію, популізм та розбрат.  "Ми об’єднуємось, бо у нас є спільна мета, спільні цілі. Дорогу осилить той, хто йде командою і вірить своїй команді. Це об’єднання зусиль задля того, що ми пообіцяли виборцям", - відзначив політик. На думку Луценка, об’єднання БПП-Солідарність та УДАРу є одним із перших вагомих кроків на цьому шляху.

0 bpp 5

Далі слово взяв Віталій Кличко. «Ми показали приклад єднання і ми перемогли», - відзначив політик, згадуючи про скоординований похід УДАРу на президентські і парламентські вибори 2014 року. «Сьогодні ми створюємо єдину політичну силу, яка усвідомлює свою відповідальність за те, що відбувається в країні. За ефективні реформи, за реальні зміни, за перспективи нашої держави. Ми сьогодні робимо відповідальний крок.  Як ніколи можливий реванш старих сил. Сил, проти яких боровся Майдан, сил, які розстрілювали українських патріотів на Майдані. Тому ми не повинні допустити помилок минулого”, – заявив Віталій Кличко.

0 bpp16

За наполяганням Луценка, як символічний жест на шляху об’єднання, делегати позбавили його посади голови партії і обрали на цю посаду Віталія Кличка. 56 делегатів, тобто абсолютна більшість, схвалили це рішення. А згодом учасники з’їзду перепризначили Центральну раду партії, включивши до її складу Кличка і колишніх УДАРівців, а тепер новоспечених членів БПП-Солідарність.

Кульмінацією з’їзду стала поява Президента Порошенка. Більшу частину промови Президент говорив про російську агресію і посилену українську армію, судову реформу, децентралізацію і очікуване схвалення запропонованих Президентом змін до Конституції. Також Порошенко згадав про роковини трагедії під Іловайськом і закликав вшанувати хвилиною мовчання полеглих українських героїв.

0 bpp 7

Але і про безпосередню тему з’їзду Порошенко не забув: "Мені дуже приємно, що мій заклик до об’єднання почули партія «Солідарність» і наші партнери – партія «Удар». Я не маю жодного сумніву, що цей процес буде продовжено".

«Україна стала європейським рекордсменом, маючи вже 235 партій. Чи потрібно стільки Україні? Немає жодного сумніву в тому, що багато політичних сил мають майже однакові програми і існують окремо лише через гетьманські амбіції їх лідерів. Ми маємо спростувати тезу «де два українців, там три гетьмани.. І я переконаний, що найближчим часом [об’єднана партія БПП-Солідарність та УДАР] буде прийнята до лав Європейської Народної партії. Впевнений в тому, що ми достойні гідно представляти в цьому об’єднані європейських демократичних сил Україну».

Важливо, що що Петро Порошенко згадав про проблему підкупу під час виборів і закликав присутніх  опрацювати зміни до Закону, які унеможливлять підкуп виборців і посилять відповідальність за застосування подібних технологій: «Маршал Гречка» більше ніколи не повинен брати участь в українських виборах! – наголосив Президент.

Після виступу Президента учасники з’їзду не знайшли консенсусу щодо майбутньої назви оновленої партії, тому вирішили перенести це питання на окреме обговорення. А після опрацювання кількох технічних питань щодо оновлення статуту і програми партії, головуючий Юрій Луценко закрив з’їзд, а новообраний голова партії Віталій Кличко закликав членів Центральної ради партії на окрему розмову off-the-record. Після виконання державного гімну делегати почали розходитися, хоча відкритих питань щодо злиття БПП-Солідарність із УДАРом в одну політичну сили все ще залишалося більше, ніж бажаних відповідей. 

0 bpp 2

Василь Бабич, Громадянська мережа ОПОРА