Починаючи з 13 липня, представники ОПОРИ зафіксували, що благодійний фонд “УКРОП” почав масово роздавати пенсіонерам та малозабезпеченим сім’ям продовольчі пакети у різних районах Чернігова. Зважаючи на те, що символіка наметів співпадає з символікою партії «УКРОП», висуванець якої у 205 окрузі Геннадій Корбан балотується на виборах народного депутат України 26 липня 2015 р., такі випадки роздачі продуктових пакетів містить типові ознаки непрямого підкупу виборців.

Як пояснюють у палатках, це соціальний проект Благодійного фонду «УКРОП». Надаються щоденні гарячі обіди для пенсіонерів та малозабезпечених людей. У палатках можна пройти перевірку стану здоров’я, виміряти тиск та проконсультуватися з лікарем. А також отримати соціальну допомогу продуктами харчування для малозабезпечених. Представники ОПОРИ повідомляють, що на 205 виборчому округу було розставлено 5 наметів по різним районам  міста. Працюють вони щоденно за адресами: Проспект Миру 204, вул. Рокосовського 37, вул. Пушкіна 15, вул. Першого травня 171, вул. Шевченка 197.

0 chernihiv pidkup ukrop

 

З 10.00 до 14.00 у палатках годують гарячими обідами.

З 14.00 до 19.00 видають продукти харчування для найбільш нужденних. 

Перед наметами у години видачі продуктів харчування утворюються великі черги та у натовпі є велика напруга. За різними відомостями, у різних палатках різні склади продуктових наборів, зокрема, можуть бути: рис, гречка, олія, цукор, мука, консерви. Продукти видають при наявності пенсійного посвідчення.

0 chernihiv pidkup ukrop 1

0 chernihiv pidkup ukrop 2

Такі випадки роздачі продуктових пакетів містить типові ознаки непрямого підкупу виборців. Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що роздача продуктових наборів є грубим порушенням ч. 13 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Представник ОПОРИ звернувся до штабу кандидата у народні депутати у 205 окрузі Геннадія Корбана за коментарем щодо діяльності наметів, однак у штабі порадили звернутися за коментарями до депутата Верховної Ради Андрія Денисенка, який асоціюється з благодійним фондом «УКРОП». На даний момент відповіді від депутата з приводу палаток надано не було. 

Громадянська мережа ОПОРА продовжує стежити за розвитком подій у рамках громадського моніторингу виборів народного депутата України в 205 виборчому окрузі і буде повідомляти про подальший розвиток подій.

Моніторинг парламенту | Website | Facebook | Twitter (#рада8; #опора; #rada8; #opora)