ОПОРА обурена фактами політичного тиску на незалежні неурядові організації в Росії, брутальних обшуків, вилучення документів і техніки у активістів Руху на захист прав виборців “Голос” (РФ), - ЗАЯВА.

Зранку 7 липня розпочалися обшуки, вилучення документів і техніки слідчими у квартирах співголів Ради Руху на захист прав виборців «Голос» Григорія Мельконьянця та Романа Удота, виконавчого директора Міжнародного громадського фонду «Голос» Тетяни Тройнової, а пізніше - в офісі «Голосу». Громадянська мережа ОПОРА рішуче засуджує факти тиску на представників Руху «Голос» та обурена  необґрунтованими звинуваченнями на рахунок провідного у Росії руху з незалежного спостереження за виборами.

Рух «Голос» - це провідна в Росії організація з незалежного спостереження за виборами, яка була створена в 2000 р. і займається методичним забезпеченням учасників виборчого процесу, підтримує роботу федеральної гарячої лінії і сервісів «Карта порушень», СМС-ЦИК, WikiУИКи, проводить довгострокове і короткострокове спостереження за виборами, здійснює експертну діяльність щодо вдосконалення виборчого процесу. У 2014р. «Голос» було примусово включено до реєстру некомерційних організацій - “іноземних агентів”.

Григорій Мельконьянц,  співголова Ради Руху «Голос», заявив: «У Самарі кримінальна справа не заладилася, найближчим часом, ймовірно, її буде закрито. Однак, до того, як її закриють, вирішено, на мій погляд, підібратися ближче до "Голосу". Вони прагнуть отримати більше інформації з наших телефонів, ноутбуків і компьтеров. Техніку вилучили. Кримінального злочину в Самарі не було. Московські співробітники до справи не причетні. Це, звичайно, елемент тиску. Вони прагнуть перешкодити нашій роботі зі спостереження за виборами».

Як повідомила адвокат Ольга Гнездилова, обшук проводиться згідно з постановою Самарського суду слідчим з особливо важливих справ Слідчого відділу по місту Хімки ДСУ СК по Московській області С.Ю. Томчиком у зв’язку з кримінальною справою, відкритою зимою 2015 р. проти Людмили Кузьміної, керівника Міжнародного громадського фонду «Голос-Поволжя». У зв’язку з цим, Ольга Гнездова заявила про намір Руху «Голос» оскаржувати обшуки в суді: «Ми маємо намір оскаржувати обшуки, бо вважаємо, що вони проводилися незаконно і з порушеннями. Ми вважаємо, що таким чином намагаються перешкодити роботі незалежних спостерігачів на виборах».

За словами співголови Ради «Голосу» Романа Удота, постанова суду про дозвіл на проведення обшуку у його помешканні датується 15 травня 2015 р. Але жодного повідомлення про таке рішення йому не надходило, що позбавило його законного права на оскарження рішення суду протягом 10 днів.

ОПОРА рішуче засуджує факти тиску на представників Руху «Голос» та обурена необґрунтованими звинуваченнями на рахунок провідного у Росії руху з незалежного спостереження за виборами.

 

Моніторинг парламенту | Website | Facebook | Twitter (#рада8; #опора; #rada8; #opora)