У понеділок, 22 червня, за ініціативи Громадянської мережі ОПОРА та Запорізького Національного Університету в стінах вузу відбувся навчальний тренінг на тему «Економія енергоресурсів у домашніх умовах».

Тренінг проходив для майбутніх соціологів і викликав серед аудиторії значний інтерес. Захід зібрав близько 30 студентів, були серед них і викладачі. На початку доповідач – місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Катерина Коротченко – поцікавилась у присутніх, чи сортують вони сміття і чи використовують енергозберігаючі лампочки. Більшість учасників тренінгу розповіли, що займаються цим уже здавна. Окрім того, вони зазначили, що привчають до сучасної культури використання ресурсів і своїх батьків та рідних старшого віку.

23-06-15-01-02

Під час тренінгу студенти дізналися про те, як легко можна економити кошти завдяки раціональному використанню енергоресурсів. Так, Катерина Коротченко зазначила, що під час прання необхідно повністю заповнювати пральню машинку та, виходячи з дому, вимикати всі електронні прилади, включно з WI-FI роутером та телевізором, а також не забувати витягувати з розетки зарядні пристрої.

Ці прості звички щодня заощаджуватимуть електроенергію. Також доповідачка закликала студентів переходити на енергоефективні лампи, оскільки вони значно зекономлять електроенергію і, відповідно, кошти на оплату компослуг. При цьому Катерина Коротченко наголосила, що необхідно правильно утилізувати ртутні лампи та батарейки, здаючи їх у спеціальні пункти прийому, карту яких можна знайти за посиланням.

Крім того, студентів закликали переходити на еко-сумки, з якими зручно ходити в супермакет та в університет. При цьому можна мінімізувати використання пластикових пакетів. «Така екологічна сумка коштує всього 30-40 гривень, однак, на відмінну від пакетів, вона не шкідлива для природи. Чимало супермаркетів уже відмовляються від пакетів на корить паперових упаковок, так само і покупці все частіше беруть із собою екологічну сумку, яка і практичніша, й естетично привабливіша за пакет», – зазначила Катерина Коротченко.

23-06-15-01

Тренінг для студентів Запорізького Національного Університету відбувся в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

За коментарями звертайтесь:
Місцевий координатор житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Катерина Коротченко
тел.: +38 050 500 65 77