18 червня о 16.00 відбулося чергове засідання Громадської Ради при виконавчому комітеті Дніпропетровської міської ради. На порядку денному першим питанням для обговорення став Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку». Для його розгляду та обговорення були запрошені виконуючий обов’язки заступника міського голови, директора департаменту комунального господарства та капітального будівництва Дніпропетровської міської ради Ігор Дядічко, начальник управління ЖКГ міста Михайло Лисенко, представник Громадянської мережі ОПОРА та інші представники громадськості та місцевої влади.

19-06-15-08-01

 

«Наразі юристи департаменту вивчають новий закон. До Кабінету Міністрів України для уточнення моментів з подовження фінансування виконання робіт у багатоквартирних будинках ми вже направили листи. Але обґрунтованої інформації щодо того, якою буде стратегія розвитку реформування ЖКГ, зараз я надати не можу. Тому пропоную зустрітись через тиждень, коли сам отримаю відповіді і буду готовий до обговорення», – заявив Ігор Дядічко.

Після короткого виступу Михайла Лисенка по суті закону, мешканці багатоквартирних будинків висловили занепокоєння тим, що раніше, за їх словами, будинки були на балансі міста і в них здійснювався капітальний ремонт, а тепер кошти на це виділятись не будуть.

Місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА у відповідь на закиди щодо несправедливості закону наголосив, що мешканці багатоповерхівок по суті нічим не відрізняються від людей, які проживають у приватному секторі. Разом з тим, останні самостійно здійснюють ремонт будівлі, прибирання території, забезпечення освітленням, і місто їм нічим не допомагає, у кращому випадку якоюсь «соціалкою».

«Жителі багатоквартирних будинків нарешті отримали право вільно обирати тих, хто буде обслуговувати житлові приміщення, чи взагалі обходитись без участі ЖЕКів, і заощаджувати на цьому кошти. А з приводу капремонтів, то згадайте, скільки років ви чекали на їх проведення і чи були вони здійснені в повному обсязі та й з якою якістю. А тут – можливість спільними зусиллями співвласників здійснити модернізацію власного будинку, та іще й держава допоможе ОСББ фінансово – компенсуючи за новою програмою 40 % тіла кредиту на енергоефективне обладнання та матеріали», – підкреслив представник ОПОРИ.

Проте ОСББ-скептики продовжували свої ностальгійні екскурси в радянські реалії житлово-комунального господарства, тож було вирішено підготувати конкретні зауваження і пропозиції та обговорити їх разом з юристами міськради і паном Дядічко під час наступного зібрання.

Також на засіданні обговорили тему енергоефективності та енергозбереження в житлово-комунальному господарстві. Координатор підкреслив, що вважає доречним Громадській раді із залученням фахівців доопрацювати програму реформування ЖКГ, в якій буде передбачено стимулювання створення ОСББ.

«Найнижчий рівень енергоефективності, як відомо, мають багатоквартирні будинки, тому наше завдання – сприяти їх термомодернізації через створення проактивних ОСББ. Я пропоную залучати кошти, що надходять через управління ЖКГ, на капремонти для часткової фінансової підтримки будинків. А також найближчим часом провести інформаційну кампанію з метою інформування населення щодо Закону «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» та державної програми стимулювання проведення енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках», – наголосив представник ОПОРИ.

По закінченню засідання було прийнято рішення підготувати пропозиції до міської програми, перенаправити їх на комісію ЖКГ і чекати затвердження реформування на найближчій сесії депутатів міської ради.