З 15 по 19 червня вже втретє у Вінниці проходив Європейський тиждень сталої енергетики. Цей захід став особливо знаковим у світлі докорінних перетворень, які відбуваються нині в галузях житлово-комунального господарства та енергетики в Україні.

Тиждень сталої енергетики об’єднав різноманітні події: конференції, виставки, велопробіги, майстер-класи тощо. Характерною його особливістю стала увага організаторів як до дорослої, так і до дитячої аудиторії. Чудово ілюструють цю рису проекту заходи, організовані під час Тижня одним з найпомітніших його учасників – Громадянською мережею ОПОРА.

Так, 15 червня в «Екомістечку», розташованому на Європейській площі у Вінниці, і 16 червня в загальноосвітній школі № 5 представники ОПОРИ провели кілька еко-майстер-класів для діток. Вони учили малюків виготовляти «трав’яничків» – прості, але надзвичайно цікаві еко-іграшки.

«Трав’яничка» виготовити просто: потрібно змішати добрячу жменю тирси з насінням трав, засипати суміш у капронову панчоху, яку потім зав’язати впритул до тирси, а залишок – обрізати. Дітки залюбки розмальовують цих «колобків», зображуючи на них веселі личка. Тиждень вони поливатимуть «трав’яничків», аж доки з них не проросте трава і вони не перетворяться на справжніх зелених їжаків. Так малюки привчаються піклуватися про природу», – прокоментувала місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія, яка проводила майстер-класи.

19-06-15-04-02

Також Ірина Кантарія акцентувала на тому, що оскільки при виготовленні еко-іграшки використовується капрон і дерев’яна стружка, то в майстер-класі присутній ще й елемент рециклінгу.

Не залишила без уваги ОПОРА і найменших діток, які проводять літо в дитсадочках: з 17 по 19 червня тут проходили інтерактивні заходи, присвячені темам ощадливого використання природних ресурсів. Представники ОПОРИ Дмитро Кузнєцов та Аліна Брезіцька розповідали малечі старших груп 23-го, 31-го та 72-го дитсадків казку «Як король Добросвіт лиходіїв переміг», і показували спеціально підготовлені до неї слайди. Дітки дізналися, що варто неодмінно закривати крани, аби не витрачати даремно воду, та вимикати світло, коли в ньому немає необхідності.

«Малюки жваво відгукувалися на наші запитання та обіцяли переказати батькам і рідні усе нове, що дізналися з цієї повчальної історії. За три дні ми встигли поспілкуватися більш ніж зі 300 малюками, і в мене склалося враження, що казочка та наше спілкування не залишили байдужим жодного!», – поділилась враженнями Аліна Брезіцька.

19-06-15-04-03

Проте не лише заходи для діток підготувала ОПОРА до вінницького Тижня сталої енергетики. 17 та 18 червня координатор житлово-комунальних програм ОПОРИ Тетяна Бойко провела два семінари для голів ОСББ та старших по будинках.

17 червня відбувся семінар «Сучасне законодавство у галузі створення та розвитку ОСББ», під час якого Тетяна Бойко докладно зупинилася на аналізі Закону України №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Вона наголосила, що цей закон, який вступає в дію з 1 липня, принесе суттєві зміни в принципах управління багатоквартирними будинками.

За словами Тетяни Бойко, відтепер власники приміщень зможуть легітимно більшістю приймати рішення щодо спільного майна. Також представниця ОПОРИ повідомила учасникам семінару, що новий закон передбачає суттєві зміни і для ОСББ, адже буде усунуто чимало недоліків, які впливали на їх діяльність донині.

19-06-15-04-01

Наступного дня, 18 червня, пройшов другий семінар Тетяни Бойко – «Залучення фінансових ресурсів для реалізації енергоефективних заходів». Лекторка докладно зупинилася на двох основних механізмах залучення коштів на енергоефективні заходи, які можуть використовувати ОСББ: кредити у державних банках, 40 % тіла яких (витраченого на закупку матеріалів та обладнання) повертатиме об’єднанню співвласників держава, а також механізм ЕСКО.

При цьому, говорячи про енергосервісні контракти, Тетяна Бойко навела приклад луцьких ОСББ, які за таким механізмом уже проводили енергомодернізаційні заходи. Проте чинне українське законодавство, за словами представниці ОПОРИ, стимулює укладати енергосервісні контракти передовсім на термомодернізацію бюджетних закладів.

Нагадаємо, партнерами проведення Європейського тижня сталої енергетики у Вінниці стали Представництво ЄС в Україні, Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», Громадянська мережа ОПОРА, Асоціація «Енергоефективні міста України» та ряд інших громадських організацій.

За коментарями звертайтесь:
Прес-секретар житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Богдан Горобчук
Тел.: +38 063 583 52 80