17 червня у вінницькому ресурсному центрі для ОСББ відбувся семінар «Сучасне законодавство у галузі створення та розвитку ОСББ». Лектором семінару, що пройшов у рамках Європейського тижня сталої енергетики, стала координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко. Семінар відвідало близько 30 голів ОСББ та старших по будинках.

18-06-15-06-02

Основний акцент доповіді Тетяни Бойко стосувався характеристики Закону України №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Вона наголосила, що цей закон, який вступає у дію з 1 липня, передбачає важливі зміни в принципах управління багатоквартирниками. Відтепер власники приміщень зможуть легітимно більшістю приймати рішення щодо спільного майна.

Учасники семінару детально розглянули покроковий алгоритм скликання загальних зборів та ухвалення рішень. При цьому вінницькі активісти ділилися власним досвідом роботи у форматі «старших по будинку», контролю за роботою ЖЕКів та збору коштів на заходи з ремонту та енергозбереження.

18-06-15-06-01

Тетяна Бойко зазначила, що новий закон передбачає суттєві зміни і для ОСББ, адже буде усунуто чимало недоліків, які впливали на їх діяльність донині. Зокрема, за словами координатора житлово-комунальних програм ОПОРИ, закон скасовує поняття «членство в ОСББ», тож усі власники багатоквартирного будинку є учасниками об’єднання з моменту його створення, і мають рівні права. Це усуває можливості для зловживань, які існували до сьогодні: скажімо, за вступ до ОСББ у мешканців будинку вже не можуть вимагати якихось фінансових «внесків», як це траплялося в окремих випадках дотепер.

Окрім того, Тетяна Бойко констатувала, що до вступу у силу цього закону ОСББ витрачали багато зусиль та часу на те, аби отримати свій будинок від «попереднього балансоутримувача». Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» містить норму, згідно якої багатоквартирний будинок переходить в управління ОСББ одразу після того, як його співвласники прийняли рішення об’єднатися.

Змінилися також особливості голосування співвласників будинку. «Якщо раніше воно проходило за принципом «один власник – один голос», то з 1 липня базовим принципом є голосування пропорційно площі квартир власників. Проте, за рішенням ОСББ, можна змінити цей принцип і голосувати поквартирно, або ж залишити дотеперішній варіант «один власник – один голос»», – зазначила Тетяна Бойко

Також сьогодні, 18 червня, о 18:00 в ресурсному центрі для ОСББ (вул. Першотравнева, 88) відбудеться другий семінар Тетяни Бойко. Тема семінару – «Залучення фінансових ресурсів для реалізації енергоефективних заходів».

Нагадаємо, партнерами проведення Європейського тижня сталої енергетики у Вінниці виступили Представництво ЄС в Україні, Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», Громадянська мережа ОПОРА, Асоціація «Енергоефективні міста України» та низка інших громадських організацій.

За коментарями звертайтесь:
Богдан Горобчук
Прес
-секретар  житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Тел.:+38 063 583 52 80