У 2015 році у міському бюджеті Києва закладена рекордна сума на заходи з енергозбереження – 150 мільйонів гривень. Про це повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв в інтерв’ю Громадянській мережі ОПОРА.

«Незважаючи на те, що це нібито велика сума, але якщо подивитися на наші потреби, то це катастрофічно мало. Енергозбереження передбачає вартісні технічні роботи й обладнання. Що ми робимо за рахунок бюджету – це в основному «прокатка» тих варіантів технічного переоснащення енергозберігаючого обладнання, які потім будуть тиражуватися в наступних роках. Найбільша частина коштів закладена на лічильники (50 мільйонів), інші витрати розраховані на проекти з децентралізації систем теплозабезпечення, термосанації будівель бюджетної сфери й на заміщення газу альтернативними джерелами енергії», – зазначив Петро Пантелеєв.

Головна проблема, на думку Петра Пантелеєва, в тому, що ні державний, ні міський бюджет не витримає навантаження з переоснащення всіх систем. Тому потрібно активно залучати кошти від фінансових донорів, дешеві банківські кредити під механізми повернення. Якщо українці будуть сподіватися і розраховувати лише на кошти державного бюджету, то процес впровадження енергоефективних заходів затягнеться на десятки років – переконаний заступник голови КМДА.