У понеділок, 25 травня, у Запоріжжі відбулась презентація проектів конкурсу «Енергоефективність та енергозбереження очима молоді». Протягом місяця на конкурс було подано 13 проектів від студентів вузів та коледжів міста, серед яких члени журі вибрали шість найкращих. Їх  і презентували автори в понеділок. 

Конкурс пройшов за підтримки Громадянської мережі ОПОРА, КУ «Запорізький обласний центр молоді», Запорізького Медіа Центру та Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Виходячи із представлених презентацій проектів, журі обрало трійку переможців. Третє місце посіла студентка Запорізького економіко-правового коледжу Аліна Сєліна, що представила проект по практичному використанню енергії вітру. Друге місце – за студенткою Запорізької державної інженерної академії Кариною Левченко.  Вона презентувала проект будівництва школи із застосуванням енергоефективних технологій. А переможцем конкурсу став студент Таврійського Державного Агротехнологічного Університету – Владислав Ломиш. Він презентував запатентований проект із використанням комбінованої енергоекономічної системи керування вуличним освітленням. Суть проекту-переможця полягає у особливому налаштуванні вуличних ліхтарів, що в тому, що включатимуться лише тоді, коли до них підходить людина, а це значно економить електроенергію.

002SICH8901

Трійка фіналістів отримала цінні подарунки від представників Громадянської мережі ОПОРА. А один із членів журі конкурсу – голова наглядової ради ТОВ «Токмак Солар Енерджі» Олександр Рєпкін – заявив, що він готовий профінансувати проект по вуличному освітленню. Єдине, що запропонував підприємець молодому науковцеві – доопрацювати проект, передбачивши в ньому використання сонячних батарей. І тоді, за словами пана Рєпкіна, цей проект можна реалізувати для початку в одному із сіл Токмакцького району (Запорізька область).

Сам переможець конкурсу – 19-ти річний Владислав Ломиш – зазначив: «Я дуже радий, що отримав можливість взяти участь у цьому проекті. Для мене, як для молодого науковця, головне – не сама теоретична розробка проекту, а можливість його реалізації на практиці, на що я дуже сподіваюся».

Одна із організаторів конкурсу – місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Катерина Коротченко – акцентувала на тому, що більшість представлених на суд журі проектів мали дійсно високий рівень. «Я впевнена, що значну частину поданих на наш конкурс проектів, можна із користю реалізувати в Запоріжжі, та навіть і в інших містах України. Це добре, що молодь зараз приділяє значну увагу темі енергозбереження – адже енергозберігаючі проекти наразі дуже актуальні в Україні», – зазначила Катерина Коротченко.

001SICH8844

Нагадаємо, що окрім Катерини Коротченко та Олександра Рєпкіна переможців конкурсу «Енергоефективність та енергозбереження очима молоді» визначали: Людмила Шанц – голова правління «Об'єднання житлово-комунальних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків «Вікторія», Наталія Січкар – в.о директора КУ «Запорізький обласний центр молоді» та Тетяна Орлова – керівник Запорізького Медіа Центру.   

 

За додатковою інформацією звертайтеся: 

Місцевий координатор житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Катерина Коротченко

тел.. 050 500 65 77