Державна регуляторна служба України, у відповідь на звернення «Українського пелетного союзу», остаточно підтвердила, що деревина у вигляді гранул (пелет) та брикетів не підлягає екологічному контролю при вивезенні за межі митної території України. Цей висновок можна зробити із Постанови Кабінету Міністрів № 1031, що містить перелік відходів та продукції, яка мусить підлягати екологічному контролю.

Разом із тим, ДРСУ констатувала, що на деяких українських митницях необґрунтовано вимагають висновку Мінприроди щодо того, чи підпадають ці товари під дію Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів, затвердженого Постановою № 1120 Кабінету Міністрів.

Президент «Українського пелетного союзу» Микола Коломийченко у коментарі Громадянській мережі ОПОРА наголосив: «Деякі митники використовували «конфлікт інтересів» цих двох постанов Кабміну, та у змові з Мінприроди та екологічною інспекцією вимагали від експортерів отримувати такі дозволи. Про цю ситуацію ми дізналися від підприємств-експортерів твердого біопалива, і тому звернулися до ДРСУ за поясненням».

У свою чергу, народний депутат України Остап Єднак на своїй сторінці у Facebооk зазначив, що висновок від Мінприроди для експорту паливних брикетів одному з деревообробних підприємств пропонували забезпечити за 25 тис. грн: «До мене звернулось дуже поважне деревообробне підприємство з повним циклом переробки та новітніми технологіями. Вони зіштовхнулись з проблемою отримання Висновку Мінприроди для експорту своїх паливних брикетів. Консалтингова компанія гарантувала їм Висновок за 10 днів за 25 тис. грн та при наданні певного переліку документів. І така практика наче існує і є поширеною. Підприємство вирішило не платити, подало документи напряму в Мінприроди, і отримало... відмову – попросили протокол лабораторних аналізів», – описав ситуацію Остап Єднак.

«До честі очільників Мінприроди, вони відреагували на моє звернення та передали відповідні матеріали щодо посередників в правоохоронні органи. Кадрові висновки мабуть теж будуть зроблені», – додає народний депутат.

Окрім того, команда Остапа Єднака визначила «корупційну діру» в нормативних документах з цього питання. Так, згідно Постанови КМУ № 1120, експортер, який має намір експортувати небезпечні відходи, звернувшись до Мінприроди додатково повинен подати відомості про походження і склад відходів, а у разі потреби (на запит Мінприроди) – протокол аналізу. Підпунктом б пункту 7 цієї Постанови Мінекології надається право вільно встановлювати необхідність подачі «протоколу аналізу» для отримання дозволу на експортування небезпечних відходів.

«Враховуючи практику розгляду звернень суб’єктів господарювання до Міністерства було встановлено, що дозволи на експортування небезпечних відходів (без протоколу аналізу) отримують лише ті суб’єкти господарювання, які звертаються через посередників (вартість цих послуг в середньому становить 20 000 грн)», – далі зазначає Остап Єднак. 

Однак, після роз’яснення від Державної регуляторної служби України, в якому було однозначно спростовано потребу отримання експортерами зазначених вище документів, підстав для існування такої «корупційної діри» не лишилося.

Цікаво, що заступник Міністра екології та охорони природних ресурсів Світлана Коломієць, коментуючи у мережі Facebook роз’яснення від ДРСУ, зазначила: «Тільки півгодини тому завернула лист, в якому наші спеціалісти не просто не пишуть про те, що погодження не потрібне, але й відмовляють у видачі висновку і запитують додаткові документи по відходам деревини. Показала постанову 1031, відправила розбиратись».

За коментарями звертайтесь:
прес-секретар житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Богдан Горобчук
тел: +38 0635835280