23 квітня 2015 року у Дніпропетровській міській раді презентували проект Цільової програми з підвищення енергоефективності житлових будинків.

Представив проект програми заступник начальника управління з питань енергетики та енергозбереження Ростислав Решетов. Під час виступу доповідач наголосив: «Метою програми є створення умов для зниження споживання паливно-енергетичних ресурсів та води у житловому секторі міста за рахунок впровадження заходів з підвищення енергоефективності у житлових будинках. Окрім цього, серед завдань програми – забезпечення достатнього теплового комфорту у помешканнях та помірної і економічно обґрунтованої плати за надання послуг з газо-, тепло-, водо- і електропостачання,  а також зменшення викидів вуглецю згідно розробленого Плану дій сталого енергетичного розвитку Дніпропетровська».

У нараді взяли участь представники постійних депутатських комісій, виконавчих органів та комунальних підприємств міської ради, фахівці районних у місті рад, представники Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», ВБО «Інститут місцевого розвитку», фінансових установ (ПАО КБ «ПриватБанк»; ДОБ «Укргазбанк»), громадських організацій (Громадянська мережа ОПОРА і «Наш Дім»), ОСББ та підприємств-носіїв технологій з підвищення енергоефективності, представники міст партнерів: Луцька, Львова, Запоріжжя та Сум.

00947

В ході наради доповідачі з Луцька – депутат Луцької міської ради, голова ради голів ОСББ Луцька Роман Бондарук та голова правління Асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків «Лучани» Юлія Саботюк – представили досвід залучення банківського фінансування для підтримки ОСББ при проведенні енергоефективних заходів та продемонстрували відповідні проекти, що були реалізовані за останні роки.  

«Впровадження енергозберігаючих заходів, зокрема у житлових будинках, є актуальним питанням, оскільки значно підвищилися тарифи на житлово-комунальні послуги. На сьогодні розроблено проект програми з підвищення енергоефективності житла. Програма включає комплекс заходів. Необхідно враховувати, що кожен будинок – це окрема інженерна конструкція, яка потребує різних підходів у роботі. Наприклад, в одних будинках необхідно утеплити фасад з енергозберігаючими технологіями, в інших – замінити вікна, встановити прилади обліку енергоносіїв, реконструювати мережі або провести теплову ізоляцію труб опалення й гарячого водопостачання тощо», - в свою чергу зазначив начальник управління промисловості, підприємництва та енергозбереження департаменту Дніпропетровської міської ради Олег Семенко.

За його словами, під кожен будинок, у якому проводитимуться роботи з енергоефективності, готуватиметься техніко-економічне обґрунтування (ТЕО). «Планується, що роботи фінансуватимуться з різних джерел, у тому числі коштом міського бюджету, приватних компаній, власників будинків тощо. Програма розповсюджуватиметься як на будинки, де є ОСББ, ЖСК так і на будинки комунальної власності», - додав чиновник.

На сьогодні проект цільової програми з підвищення енергоефективності у житлових будинках  проходить обговорення серед фахівців профільних служб міської ради, представників громадських організацій, ОСББ, ЖСК тощо. Після цього документ буде винесений для затвердження на сесії міської ради.

Зазначена програма є складовою частиною  плану сталого енергетичного розвитку Дніпропетровська, розробленого у партнерстві з Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що завдяки впровадженню передбачених цим планом енергоефективних заходів, до 2025 року видається можливим на 12% знизити споживання енергоресурсів у Дніпропетровську, а також значно поліпшити екологічну ситуацію у місті – адже ці заходи водночас дозволять знизити викиди парникових газів у атмосферу.