Вже завтра, 24 квітня, усі випускники загальноосвітніх шкіл України складатимуть перше тестування з зовнішнього незалежного оцінювання. За тим, чи пройде ЗНО цього року без порушень з боку самих учасників та персоналу пунктів тестування, слідкуватимуть спостерігачі мережі ОПОРА.

Попри певну усталеність процедур стандартизованого тестування, цього року Український центр оцінювання якості освіти запровадив низку новацій у системі проходження ЗНО. Перш за все, слід відзначити поєднання ЗНО з української мови та літератури з державною підсумковою атестацією, що фактично зобов’язало усіх цьогорічних випускників загальноосвітніх навчальних закладів складати тестування з цього предмета. У зв’язку з цим, значно розширилася і мережа пунктів тестування, яка тепер не зосереджується лише на обласних центрах та великих районних центрах. Традиційно, для пропуску у пункт тестування абітурієнту слід мати з собою сертифікат ЗНО, паспорт або інший документ, серія та номер якого зазначені в Сертифікаті, а також запрошення-перепустку.

Іншою новацією, проте не організаційною, а предметною, є запровадження базового та поглибленого рівнів тестових завдань з української мови та літератури, а також математики. Поглиблений рівень тесту складатимуть абітурієнти, які вступатимуть на спеціальності, для яких поглиблений рівень буде передбачено Правилами прийому до конкретного університету. Наразі таких вишів є сім.

Зміниться також і підхід до визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання, який встановлюватиме прохідний поріг, що дозволятиме визначати, склав учасник тестування ЗНО чи ні, та, чи набрав мінімальну кількість балів для вступу до вищого навчального закладу. УЦОЯО має намір запропонувати визначати поріг «здав/не здав» шляхом використання двох методик – В. Ангоффа та К. Беука[1]. Для цього, при регіональних центрах оцінювання якості освіти створюватимуться експертні групи, які встановлюватимуть мінімальну кількість тестових балів, що за виконання тесту може отримати абітурієнт із мінімальним рівнем знань. Експертні групи вказуватимуть відсоток учасників, які, на їхню думку, повинні подолати поріг «здав/не здав». Остаточний пороговий бал «здав/не здав» визначатиметься після перевірки робіт усіх абітурієнтів. За роботою таких експертних груп при кожному Центрі також спостерігатимуть активісти мережі ОПОРА.

Детальніше: 

Ольга Стрелюк, керівник освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА: +38 098 844 29 65.

Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).