18 квітня в Запоріжжі в рамках проекту «Школа Громадського діяча» відбувся тренінг активіста Громадянської мережі ОПОРА Ярослава Храпського щодо культури економного споживання ресурсів у побуті.

Захід викликав чималий інтерес у середовищі запорізької молоді: в тренінгу взяло участь більше 30 людей. Молоді запоріжці не лише з інтересом заслухали лекцію Я. Храпського, але і по її завершенні активно розпитували активіста ОПОРИ щодо можливостей економії коштів при оплаті житлово-комунальних послуг.

001DSC01273

Ярослав Храпський при цьому застеріг учасників тренінгу від нелегальних способів уникнення сплати за ЖКП: так, він наголосив, що фальшування даних лічильників є не лише аморальною справою, але і тягне за собою відповідальність перед державою. Натомість, існує абсолютно легальний спосіб зменшити навантаження на родинний бюджет – отримувати житлову субсидію, а також – економити кошти, споживаючи менше ресурсів (електроенергії, газу, води та тепла) у побуті.

Зокрема, активіст ОПОРИ наголосив, що навіть приймаючи душ замість ванної можна значним чином зекономити гарячу воду. Використання спеціальних насадок на змішувачах при митті посуду дозволить зекономити близько 50 % води. Для економії газу Ярослав Храпський радив учасникам тренінгу встановлювати автоматичні газові котли, рідше готувати малооб’ємні страви в газовій духовці та використовувати якісний посуд із рівним дном. Що стосується економії електроенергії – тут зарадить заміна ламп розжарювання на енергоефективніші, купівля електроприладів із високим показником енергоефективності, та навіть вироблення у себе звички вимикати світло та електроприлади, якщо у їх використанні немає потреби.

002DSC01276

Підсумовуючи тренінг, Ярослав Храпський наголосив, що економія ресурсів у побуті – важливий, але далеко не єдиний напрямок досягнення енергетичної незалежності України. Зокрема, він розповів учасникам тренінгу про те, що запорізька влада нещодавно затвердила План дій зі Сталого Енергетичного Розвитку міста на 2015-2030 роки (розроблений у рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»). Цей План дій передбачає проведення енергоефективних заходів у місті, що дозволять як економити в подальшому ресурси, так і зменшити викиди парникових газів в атмосферу. 

 

 

Місцевий координатор житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Катерина Коротченко

тел.. 050 500 65 77