Протягом березня дев’ятьма народними обранцями з Чернівецької області, що потрапили до Верховної Ради за списками політичних партій або по мажоритарці за межами області, станом на 31 березня 2015 року було напрацьовано 14 законопроектів та вісім депутатських запитів. Найменш активними виявились депутати-опозиціонери, а також деякі нардепи від Блоку Петра Порошенка, які ні запитів, ні законопроектів не зареєстрували протягом вказаного періоду. Громадянська мережа ОПОРА продовжує висвітлювати діяльність нардепів з Чернівецької області, ґрунтуючись на офіційні дані сайту Верховної Ради України та парламентського сайту ОПОРИ.

Найбільш активними протягом березня 2015 року виявились народні депутати Сергій Рудик з п’ятьма законопроектами в авторстві та співавторстві та Михайло Гаврилюк з чотирма. По нулям у народних депутатів Віктора Короля, Івана Мирного та Михайла Папієва, який, до речі, пропустив 11 з 12 засідань.

Тільки три з 14 законопроектів є особистими доробками наших депутатів. Решта 11 були зареєстровані ними у співавторстві з іншими колегами. Серед них десять проектів законів та чотири проекти постанов. Проекти законів стосувалися діяльності форекс-дилерів в Україні, змін до Податкового кодексу (щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності, адміністрування податку на додану вартість, узгодження законодавства), змін до деяких законодавчих актів (щодо індексації розміру аліментів, посилення ролі місцевого самоврядування при розпорядженні землями державної власності, проведення земельних торгів та запобігання корупції у сфері земельних відносин), змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо приведення у відповідність до Податкового кодексу), змін до бюджету (щодо погашення заборгованості із заробітної плати працівникам Південного машинобудівного заводу ім. О.М. Макарова), змін щодо маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів. У проектах постанов депутати цікавились вшануванням героїв АТО та вдосконаленням національно-патріотичного виховання дітей і молоді, забезпеченням доступу до публічної інформації про політику Національного банку щодо рефінансування, Днем пам'яті та примирення, звільненням Володимира Демчишина з посади Міністра енергетики та вугільної промисловості України.

П’ять депутатських запитів з восьми були написані народними обранцями індивідуально, ішні три – колективно. Усі колективні запити стосувались розслідування фактів можливості причетності Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка до корупційної діяльності Уряду та розкрадання бюджетних коштів на суму понад 7 мільярдів гривень. В індивідуальних запитах нардепи цікавилися діяльністю Ради підприємців при Кабінеті Міністрів, забезпеченням потреб хворих Черкаської області в проведенні гемодіалізу, відтермінуванням передачі спеціалізованих медико-санітарних частин на фінансування з місцевих бюджетів, зупинення угод між Україною та Російською Федерацією про перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території Криму, наданням статусу учасників бойових дій та проведення вчасної демобілізації бійців батальйону "Черкаси".

ДЕТАЛІ ЩОДО РОБОТИ ДЕПУТАТІВ ПРОТЯГОМ БЕРЕЗНЯ 2015 року

Народний депутат, обраний за списком "Блоку Петра Порошенка", Віктор Король згідно з письмовою та електронною реєстраціями, протягом березня був відсутній на 2 пленарних засіданнях з 12. За цей час народним депутатом не було зареєстровано жодного законопроекту та не написано жодного депутатського запиту.

В активі Віктора Короля за березень є один виступ з трибуни щодо підтримки рішення Комітету про об’єднання двох законопроектів про визнання організацій терористичними з подальшою підготовкою, розглядом та прийняттям спільного рішення.

Загалом, станом на 31 березня, Віктор Король є автором одного та співавтором п’яти законопроектів. Народний депутат підготував одну поправку, не написав жодного депутатського запиту, три рази виступав на сесіях, був відсутній на двох пленарних засіданнях та ще на двох не здійснював електронної реєстрації, 413 разів голосував ″за″, жодного разу – ″проти″, утримувався тричі та не голосував 232 рази, має вісім помічників, п’ять з яких працюють на громадських засадах.

Колега по фракції народна депутатка Марія Матіос була відсутньою на останніх двох пленарних засіданнях з 12 та ще одного разу не здійснила електронної реєстрації. Вона є співавтором Проекту Постанови від 17 березня про вшанування героїв АТО та вдосконалення національно- патріотичного виховання дітей і молоді. Народна обраниця протягом березня не зареєструвала жодного депутатського запиту та не виступала на пленарних засіданнях.

Загалом, станом на 31 березня, в доробку Марії Матіос шість законопроектів, два депутатських запити, 20 поправок, жодного виступу на сесіях. Народна депутатка була відсутня на 13 пленарних засіданнях (5 з них через хворобу) та ще на чотирьох не здійснювала електронної реєстрації. Вона голосувала ″за″ 302 рази, ″проти″ – п’ять, жодного разу не утримувалась та не голосувала 75 разів. Наразі у Марії Матіос 13 помічників, 11 з яких працюють на громадських засадах.

Ще один представник "Блоку Петра Порошенка" в Парламенті з Чернівецької області Богдан Онуфрик був відсутній на останньому пленарному засіданні та ще на двох не здійснив письмової реєстрації. Протягом березня він став співавтором одного Проекту Постанови про забезпечення доступу до публічної інформації про здійснювану Національним банком України політику рефінансування. Окрім того народним депутатом були підготовлені дві враховані редакційно поправки до Законопроекту про ліцензування певних видів господарської діяльності (щодо непоширення дії закону на діяльність у галузі телебачення і радіомовлення, яка підлягає ліцензуванню відповідно до Закону України Про телебачення та радіомовлення), а пункт 4 першої частини статті 7 після слова ″радіомовлення″ доповнити словами ″яка ліцензуються відповідно до Закону України ″Про телебачення та радіомовленн″.

Богдан Онуфрик не підготував протягом місяця жодного депутатського запиту та не виступав на пленарних засіданнях.

Загалом, станом на 31 березня, народний депутат є співавтором трьох законопроектів та одного депутатського запиту, підготував 33 поправки, жодного разу не виступав на сесіях, був відсутній на одному пленарному засіданні та не здійснив ще по дві письмові та електронні реєстрації, голосував ″за″ 610 разів, ″проти″ – тричі, утримувався шість та не голосував 103 рази, має 12 помічників, дев’ять з яких працюють на громадських засадах.

Одна з лідерок депутатської активності за минулі місяці, в березні депутатка від "Блоку Петра Порошенка" Оксана Продан має в доробку співавторство лишень одного законопроекту від 2 березня про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавної форми власності.

Народна депутатка, згідно з письмовою та електронною реєстраціями, була присутня на усіх пленарних засіданнях. Оксана Продан стала автором однієї врахованої та десятьох відхилених поправок від 18 березня до законопроекту щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії ''Нафтогаз України''. Врахована поправка стосувалась збільшення терміну прострочення оплати споживачем за спожитий природній газ з двох до трьох місяців, після якого передбачене звернення стягнення на майно гарантованим постачальником.

Оксана Продан протягом березня зареєструвала депутатський запит щодо діяльності Ради підприємців при Кабміні, надісланого Кабінету Міністрів України та тричі виступила в Парламенті, а саме: 18 березня щодо підтримки голосування за основу Проекту Закону про внесення змін щодо державних гарантій суб'єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг; 19 березня щодо підтримки Проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення умов ведення бізнесу; 19 березня щодо повернення автору на доопрацювання Проекту Закону про внесення змін щодо окремих правових аспектів поліпшення позицій України у рейтингу Doing Business.

Наразі в активі Оксани Продан авторство в трьох та співавторство в 28 законопроектах, авторство в п’яти та співавторство в одному депутатському запиті. Народна депутатка підготувала 205 поправок, 12 разів виступала на сесіях, була відсутня на шести пленарних засіданнях та ще на чотирьох не здійснювала електронної реєстрації, 309 разів голосувала ″за″, 14 – ″проти″, жодного разу не утримувалась та 170 разів не голосувала, має вісім помічників, шість з яких працюють на громадських засадах.

Мажоритарник від Київщини та представник фракції «Народний Фронт» Михайло Гаврилюк вирізняється на фоні своїх колег з Чернівецької області активною законотворчою діяльністю. Народний депутат став автором одного та співавтором трьох законопроектів. Самостійно 3 березня народним депутатом був підготовлений Проект Закону про внесення змін щодо маркування етилового, коньячного і плодового спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Співавтором Михайло Гаврилюк виступав у Проекті Постанови від 23 березня про День пам'яті та примирення, і двох проектах законів про внесення змін до Податкового кодексу України щодо адміністрування податку на додану вартість (від 10 березня) та щодо узгодження законодавства (від 25 березня). Однак протягом місяця не підготував жодного депутатського запиту та жодного разу не виступав на сесії.

Михайло Гаврилюк був відсутній на одному пленарному засіданні з 12 та ще на двох не здійснив електронної реєстрації.

З початку депутатської каденції і по сьогоднішній день народний депутат є автором чотирьох та співавтором 15 законопроектів, автором трьох та співавтором одного депутатського запиту. Михайло Гаврилюк жодного разу не виступав на сесіях, був відсутній на двох пленарних засіданнях, на одному не здійснив письмової та ще на п’яти - електронної реєстрації, голосував ″за″ 625 разів, ″проти″ – сім, утримувався тричі та не голосував 70 разів. Народний обранець має 16 помічників, 12 з яких працюють на громадських засадах.

Обранець по списку «Народного Фронту» чернівчанин Олександр Дроздик був присутній на всіх пленарних засіданнях, але не здійснив електронної реєстрації на чотирьох з них. Народний депутат став автором Проекту Закону від 2 березня про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо приведення у відповідність до Податкового кодексу України та співавтором Проекту Закону від 19 березня про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо індексації розміру аліментів. Окрім того разом з кількома колегами підготував одну враховану поправку до законопроекту про внесення доповнень до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" щодо врегулювання питань, періодичності, строків виплати допомоги по безробіттю.

Одного разу народний депутат виступав з трибуни щодо пропозиції Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення підтримати Проект Закону про внесення зміни до Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкового Дня захисника України за основу та в цілому. Однак протягом місяця Олександр Дрозлик не підготував жодного депутатського запиту.

Станом на сьогодні народний депутат, починаючи від прийняття присяги, є автором двох та співавтором 8 законопроектів, підготував 93 поправки, не написав жодного депутатського запиту, одного разу виступав на сесії, шість разів не здійснив електронної та одного разу письмової реєстрації, 596 разів голосував ″за″, сім – ″проти″, жодного разу не утримувався та не голосував 94 рази. Олександр Дроздик має чотирьох помічників, двоє з яких працюють на громадських засадах.

Член фракції "Опозиційного блоку" в Парламенті народний депутат Іван Мирний, як і в попередніх місяцях, за березень не зареєстрував жодного законопроекту, не написав жодного депутатського запиту та жодного разу не виступав на сесії.

Згідно з даними письмової та електронної реєстрації, народний депутат був відсутній протягом п’яти пленарних засідань.

Загалом, станом на 31 березня, народний депутат був відсутній на десяти пленарних засіданнях (один у зв’язку з відпусткою), ще на трьох не здійснив електронної та на одному письмової реєстрації, голосував за 49 разів, проти – 7, жодного разу не утримувався та 276 разів не голосував. Іван Мирний має дев’ять помічників, вісім з яких працюють на громадських засадах.

Його колега по фракції Михайло Папієв у березні пропустив практично всі засідання. Так, згідно письмової та електронної реєстрації, був відсутній на 11 з 12 пленарних засіданнях. Десять з 11 пропусків пов’язані з відпусткою.

Протягом березня Михайло Папієв не зареєстрував жодного законопроекту, не написав жодного депутатського запиту та жодного разу не виступав на сесії.

Загалом, станом на 31 березня, Михайло Папієв є автором двох та співавтором десяти законопроектів, підготував 37 поправок, не написав жодного депутатського запиту, дев’ять разів виступав на сесіях, був відсутній на 11 пленарних засіданнях з 40 (десять з них у зв’язку з відпусткою), голосував 86 разів ″за″, 55 – ″проти″, жодного разу не утримувався та не голосував 371 раз. Народний депутат наразі має п’ять помічників, двоє з яких працюють на громадських засадах.

Обранець по мажоритарці, як самовисуванець на Черкащині, Сергій Рудик у березні був найактивнішим законотворцем серед народних обранців від Чернівецької області. Він став автором одного та співавтором чотирьох законопроектів. Авторству народного депутата належить Проект Закону від 3 березня про діяльність форекс-дилерів в Україні.

Співавтором Сергій Рудик виступив у законодавчій сфері Проект Постанови від 3 березня про звільнення Володимира Демчишина з посади Міністра енергетики та вугільної промисловості України, Проект Закону від 5 березня про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі місцевого самоврядування при розпорядженні землями державної власності, Проект Закону від 19 березня про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо активізації проведення земельних торгів та запобігання корупції у сфері земельних відносин, Проект Закону від 20 березня про внесення змін до додатка до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" щодо погашення заборгованості із заробітної плати працівникам державного підприємства "Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова". Хоча не виступав на пленарних засіданнях парламенту протягом березня жодного разу.

Народний депутат був відсутній на трьох пленарних засіданнях та ще на чотирьох не здійснив електронної реєстрації. Протягом місяця Сергій Рудик підготував сім депутатських запитів, 4 з яких написані індивідуально, а 3 – у співавторстві. 5 депутатських запитів були направлені керівникам міністерств і відомств України, один Голові Верховної Ради України та ще один - Генеральному прокурору України. Усі три запити, підготовлені у співавторстві 20 березня, стосувались розслідування фактів можливості причетності Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка до корупційної діяльності Уряду та розкрадання бюджетних коштів на суму понад 7 мільярдів гривень, та були надіслані Службі безпеки України, голові Верховної Ради України та Генеральному прокурору України. Серед індивідуальних запитів Сергія Рудика: два запити від 6 та 20 березня Міністерству здоров’я України щодо забезпечення потреб хворих Черкаської області в проведенні гемодіалізу та відтермінування передачі спеціалізованих медико-санітарних частин на фінансування з місцевих бюджетів, запит від 6 березня Міністерству закордонних справ України щодо зупинення угод між Україною та Російською Федерацією, які стосуються перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території Криму та запит від 20 березня Міністерству оборони України щодо надання статусу учасників бойових дій та проведення вчасної демобілізації бійців батальйону "Черкаси".

Загалом, станом на 31 березня, Сергій Рудик є автором одного та співавтором 29 законопроектів, автором 13 та співавтором трьох депутатських запитів, підготував 15 поправок, чотири рази виступав на сесіях, був відсутній на дев’яти пленарних засіданнях (шість з них через хворобу) та не здійснив електронної реєстрації ще на 11 засіданнях, голосував 247 разів ″за″, 74 – ″проти″, утримувався десять та не голосував 204 рази. Народний депутат має 16 помічників, 12 з яких працюють на громадських засадах.

Таким чином, за березень 2015 року спільними зусиллями дев’ять народних депутатів з Чернівецької області спромоглись підготувати 14 законопроектів, дев’ять з яких в активі Михайла Гаврилюка та Сергія Рудика. Останній записав на свій рахунок ще й сім з восьми депутатських запитів.

Моніторинг парламенту | Website | Facebook | Twitter (#рада8; #rada8; #opora; #опора)