30 березня в Одесі відбувся круглий стіл на тему «Виборча реформа по-справжньому», який був організований групою неурядових організацій у складі Громадянської мережі «ОПОРА», Інтерньюз-Україна та Українського незалежного центру політичних досліджень за підтримки проекту USAID "Моніторинг та громадський контроль за ходом політичних процесів в Україні". Експерти представили нове бачення законодавства щодо виборів народних депутатів, а також виборів до місцевих рад.

 

Головними спікерами круглого столу були координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та менеджер Групи з реформування виборчого законодавства Реанімаційного пакету реформ Олена Чебаненко. Тема круглого столу зацікавила багатьох: у обговоренні брали участь також депутати міської та обласної рад, представники громадськості й журналісти.

0 odesa vyborcha reforma

На початку Ольга Айвазовська зазначила: «На жаль, реформа виборчого законодавства не відбувається так швидко, як того хотілося б суспільству». Але, на думку експерта, реформу потрібно проводити вже зараз, тому що, коли прийдуть вибори, цим займатися вже буде пізно.

Олена Чебаненко наголосила на тому, що потрібно обмежувати або скасовувати взагалі телевізійну і зовнішню рекламу. Свою колегу підтримала Ольга Айвазовська, яка зазначила: «Виборці бачать зовнішню рекламу, картинку, але не бачать сенсу».

Одне з важливих питань в обговоренні було питання утворення дільничних комісій. Експерти і та інші присутні на круглому столі погодились, що процес жеребкування на сьогодні не є справедливим. «Ми вважаємо, що корупційна і складна процедура жеребкування не є такою, яка враховує інтереси всіх суб’єктів висування», - зазначила Олена Чебаненко.

У підсумку, учасники дискусії погодилися, що на сьогодні реформа виборчого законодавства є надзвичайно актуально, а відбуватися вона повинна на засадах відкритості, прозорості та з залученням широкого загалу.

 

Прес-служба Громадянської мережіОПОРА                                                                                                                           
тел./факс: (044) 286-26-70
Моніторинг парламенту Website | Facebook | Twitter (#виборчареформа; #рада8; #опора)