27 березня у Чернігові відбувся спільний брифінг голови правління ПАТ «Облтеплокомуненерго» Віктора Геращенка, генерального директора ТОВ «ТехНова» Олександра Корчинського та в.о директора Департаменту ЖКГ регіонального розвитку та інфраструктури Чернігівської ОДА В’ячеслава Сальникова. Основною темою заходу стали підсумки опалювального сезону в Чернігові.  

Так, керівники підприємств підкреслили, що цього року споживачі сумлінно поставилися до свого обо’язку сплати за тепло, по ТОВ «ТехНова» склав 91%, а по «Облтеплокомуненерго» – близько 90%. Основною причиною такого в цілому позитивного явища, як не дивно, міг стати страх перед втратою житла за борги по комунальним послугам, як зазначив один зі спікерів. Проте цей страх серед населення міста поширюється у вигляді чуток – а отже чернігівчанам бракує достовірної і повної інформації з цього приводу.

Ще однією новиною для жителів міста стала спільна позиція керівників двох підприємств, що забезпечують Чернігів теплом: вартість послуг, які надають «Облтеплокомуненерго» та «ТехНова», скоро зрівняються. Нагадаємо, що споживачі послуг від «ТехНова» раніше платили 11,52 грн/ м2, а жителі, яких обслуговувало «Облтеплокомуненерго» -  7,92 грн./м2. В який бік будуть урівнюватися тарифи жоден з керівників прогнозувати не наважився, проте загальна тенденція на ринку дає сміливість передбачати, що далеко не у бік зменшення.

20150327 110340

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на тому, що наразі ситуація у місці критична, якщо порівнювати із відповідним міжнародним досвідом: чернігівці споживають тепла у 5 разів більше, ніж у середньому в Європі. Так, питомі витрати теплоти на опалення в Чернігові становлять 246 кВт-год на кв. м. Загалом по Україні ця цифра становить 165 кВт-год на кв. м. А європейський норматив – 55 кВт-год на кв. м.

Для виправлення такої небезпечної для Чернігова ситуації необхідна реалізація ряду заходів, спрямованих на підвищення енергоефективності будівель у місті та інших активностей, метою яких є зменшення енерговитрат. Серйозні важелі впливу на ситуацію, включно з іноземними інвестиціями, міська влада матиме уже невдовзі, адже Чернігів став партнером Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР), в рамках якого розроблено План дій Сталого Енергетичного Розвитку міста. 

Продовжуючи тему брифінгу, керівники підприємств підкреслили, що основними проблемами та ризиками на наступний опалювальний сезон є небезпека подальших можливих неплатежів, пов’язаних зі стрімким підняттям тарифів, підняття вартості вугілля, на якому працюють котли опалення, та неможливість у зв'язку з цим вчасно оплатити електроенергію. Це, за словами спікерів заходу, призводить до зростання боргів перед електромережами. Проте посадовці не полишають оптимізму і все ж сподіваються, що збалансована державна і регіональна політика з цього приводу призведе до мінімізації ризиків.