27-го березня 2015 року відбулась публічна дискусія «Виборча реформа: прозоре фінансування та змістовна агітація». Організаторами події виступили ГО "Інтерньюз-Україна", Громадянська мережа ОПОРА, Український незалежний центр політичних досліджень, а також ініціатива «Реанімаційний пакет реформ» у партнерстві з Міжнародною фундацією виборчих систем.

Під час дискусії було розглянуто 2 питання: фінансування виборчого процесу та передвиборча агітація. Виборчі кампанії в Україні є одними з найдорожчих в Європі – головний висновок експертів секції з фінансування. 70-80 % передвиборчих коштів витрачаються на політичну рекламу. Це, в свою чергу, ставить партії та кандидатів у залежність від олігархів, які фінансують кампанії. Відповідно, значно зменшити видатки на вибори і мінімізувати влив олігархів можна шляхом заборони політичної реклами.

Експерти також запропонували впровадити проміжні фінансові звіти. Це, на їхню думку, забезпечить значно більшу прозорість витрачених на вибори коштів. Згідно з пропозицією, такі звіти партії мають публікувати на сайті ЦВК та відповідних ТВК під час місцевих виборів завчасно до дня голосування. Звіти також мають включати як джерело надходжень, так і перелік видатків із вказаними сумами та статтями витрат. Крім того, разові внески, на думку експертів, мають бути обмежені, в той час як загальні суми на вибори обмежувати не варто. Вся ця інформація допоможе виборцям зробити більш зважений і свідомий вибір.

Більшість учасників під час дискусії з агітації висловились за заборону або суттєве обмеження реклами на телебаченні та радіо, а також зовнішньої реклами. При цьому, на думку експертів, рекламу можна залишити у друкованих ЗМІ.

Також експерти порадили законодавчо скоротити велику кількість продуктів та послуг, які держава надає кандидатам та партіям. А саме, безкоштовний виступ на телебаченні та радіо, розміщення виборчих програм у державних і комунальних ЗМІ, а також виготовлення інформаційних плакатів для розміщення на виборчих дільницях.

 

 

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА
 
 
Прес-служба Громадянської мережі 
ОПОРА
 
тел./факс: (044) 286-26-70                                                                                                                                             
Моніторинг парламенту | Website | Facebook | Twitter (#рада8; #rada8; #opora; #опора)