З початку нової каденції станом на 26 січня відбулося 17 засідань Верховної Ради України, прийнято 113 законодавчих актів, на опрацюванні в комітетах наразі знаходиться 1090 проектів. ОПОРА продовжує відслідковувати діяльність депутатів-мажоритарників від Чернівецької області. В період з 27 грудня 2014 року по 26 січня 2015 року четверо мажоритарників спромоглись на шість законопроектів (з початку роботи парламенту загалом вісім) та на пару повноцінних виступів. Жоден з виступів чи законопроектів не стосувався Чернівецької області. Такі висновки можна зробити, якщо аналізувати дані з сайту Верховної Ради та сайту Громадянської мережі ОПОРА “Рада” .

Законопроекти народних депутатів з Чернівецької області стосувалися надання статусу учасників бойових дій добровольцям, визнання Римського статуту, посилення покарання за паркування в непередбачених на це місцях, посилення відповідальності за порушення в сфері морського та річкового транспорту, змін до Податкового кодексу щодо оподаткування благодійної допомоги. Найбільше законопроектів за другий місяць роботи Ради напрацював (автор або співавтор) Максим Бурбак - три. Григорій Тіміш став співавтором двох законопроектів. Один законопроект підготував Микола Федорук. Жодним законопроектом не може похвалитись Іван Рибак.

0 che 2month

Народний депутат від Чернівців Микола Федорук (201 виборчий округ), відвідавши з початку роботи 8 скликання Верховної Ради України 100 % засідань, одноосібно та у співавторстві подав 36 поправок до Закону про бюджет на 2015 рік при розгляді його у 2 читанні, 13 з яких враховані. Також народний депутат одноосібно вніс законопроект щодо надання повноважень працівникам ДАІ тимчасово затримувати транспортний засіб (блокування коліс чи за допомогою евакуатора) за порушення правил зупинки та стоянки. Виступав Микола Федорук на засіданнях Ради лишень раз. Це сталось під час обговорення законопроекту про зміни до містобудівного законодавства. Нагадаємо, що Микола Федорук є головою підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Комітету питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Згідно з офіційних даних, які містяться на сайті Верховної Ради України про законопроекти, запити, голосування та реєстрації, про народного депутата від 202 виборчого округу Івана Рибака окрім того, що він відвідав з початку роботи парламенту 94 % засідань, згідно з даними письмової реєстрації, нічого більше сказати неможливо.

Обранець у 203 виборчому окрузі Григорій Тіміш був одним із 18 співавторів законопроекту щодо звернення до західних держав та міжнародних інституцій з приводу посилення санкцій щодо Росії, визнання ДНР та ЛНР терористичними організаціями (після трагедії у Волновасі). Він також один із 155 співавторів конституційних змін щодо визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду на умовах Римського статуту. Народний депутат, який відвідав загалом 81 % засідань, згідно з даними письмової реєстрації, мав один виступ, який полягав у передачі слова колезі депутату.

Представник 204 виборчого округу в парламенті Максим Бурбак відвідав з початку роботи парламенту 88 % засідань і підготував в авторстві та співавторстві три законопроекти. Зокрема, він є одним із співавторів змін до Закону “Про статус ветеранів війни…” щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України (в тому числі мова йде про добровольців). Також Максим Бурбак автор законопроекту щодо змін до Податкового кодексу, яким пропонується звільнити від оподаткування цільову благодійну допомогу, яка надається фізичними та юридичними особами громадянам, які за висновками органів охорони здоров’я потребують лікування чи реабілітації або є законними представниками хворої дитини. Народний депутат вніс законопроект щодо посилення штрафних санкцій за порушення у сфері морського та річкового транспорту.

Максим Бурбак протягом останнього місяця мав два виступи, один з яких стосувався передачі слова колезі Миколі Федоруку. Інший виступ був під час обговорення законопроекту № 1549 “Проект Закону про внесення зміни до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо безпеки на морському та річковому транспорті)”, який в результаті обговорення був повернутий на доопрацювання.

Про те, як голосували депутати від Чернівецької області за конкретні проекти, можна дізнатися в персональних кабінетах депутатів на сайті “Рада” ОПОРИ:

Микола ФедорукІван РибакГригорій ТімішМаксим Бурбак. 

Отож, в доробку чернівецьких депутатів-мажоритарників за другий місяць роботи шість законопроектів, два повноцінних виступи та нуль запитів.

Нагадаємо, ОПОРА минулого місяця повідомляла про роботу депутатів за грудень 2014 року. Тоді народні депутати, обрані в округах Чернівецької області, зареєстрували два законопроекти та подали два за змістом депутатські запити (щодо розслідування “справи Михайла Папієва” та щодо недопущення ліквідації консульських установ у Румунії та Словаччині), на які вже отримали відповіді (на офіційному сайті Верховної Ради тексти відповідей на депутатські запити не публікується, а тільки вказується чи надійшла відповідь, і чи ознайомлений депутат з нею).

Детальніше:
Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
Надія Вірна, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
 
Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА  та на сторінці в Facebook.
 
 
Довідково:                                                                                                                
Громадянська мережа ОПОРА – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.