Протягом 2 місяців роботи новообраного парламенту не було зроблено практичних кроків щодо реалізації одного з пріоритетних напрямків оновлення політичної системи - виборчої реформи, яка передбачена Коаліційної угодою. Саме тому Громадянська мережа ОПОРА у партнерстві з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), Інтерньюз-Україна та Комітетом виборців України 22 січня організували першу з запланованих публічних дискусій щодо змісту та принципів підготовки змін до законодавства про вибори. У відвертій розмові взяли участь народні депутати України, члени ЦВК, представники Адміністрації Президента України, експерти та громадські активісти з різних регіонів України. Організатори закликали Голову Верховної Ради України Володимира Гройсмана та парламентарів невідкладно створити при Комітеті з питань правової політики та правосуддя Робочу групу з питань реформування виборчого законодавства, яка б здійснювала свою діяльність на засадах відкритості, прозорості та інклюзивності для вироблення законодавчих змін і ухвалення відповідних законів парламентом до квітня 2015 р.

Презентація

Фотозвіт

Відео запис дискусії

Twitter трансляція

У Коаліційній угоді фракції парламентської більшості зафіксували, що протягом 1 кварталу 2015 року буде ухвалено новий Закон про вибори народних депутатів України на основі пропорційної системи з відкритими списками, а не пізніш ніж за півроку до проведення чергових місцевих виборів - новий профільний Закон для їх організації з декількома видами систем для різних рівнів виборів. У світовій практиці використовують не один, а десятки різних типів пропорційних виборчих систем з відкритими списками, кожна з яких має свої переваги та недоліки.

Поза увагою суспільства залишаються 2 важливі фактори:

  • широкі та відкриті консультації із залученням не лише політиків, але і вітчизняних та міжнародних експертів, громадських активістів, членів Центральної виборчої комісії, Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) та інших потенційно зацікавлених сторін, які мають передувати будь-яким системним змінам;
  • інформаційно-просвітницька кампанія серед виборців та потенційних членів комісій, яка має бути невід’ємною частиною виборчої реформи через те, що система з відкритими списками передбачає ускладнення ряду процедур.

Експерти наголосили на тому, що процес реформування виборчого законодавства повинен бути максимально відкритим, прозорим та інклюзивним із ключовою роллю парламенту і профільного Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя. Разом з тим вони закликали Президента України, Уряд та Міністерство юстиції України сприяти проведенню реформи на базі Верховної Ради України та надавати парламенту політичну і фахову підтримку на всіх етапах процесу реформування виборчого законодавства.

 

ЗАЯВА про найважливіші кроки негайного реформування виборчого законодавства

Twitter трансляція

За коментарями звертайтеся :

Ольга Айвазовська,
координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА
063 617 97 50,