Політична реклама кандидата в народні депутати в 204 виборчому окрузі Володимира Куліша була розміщена в ефірі "Нового каналу" і сума, яку кандидат сплатив за неї, складає 2,6 мільйони гривень. Таку відповідь отримала ОПОРА на звернення до ТОВ “Новий канал” з проханням підтвердити чи спростувати інформацію про рекламу. Однак, компанія відмовилась надати копії фінансових документів, які б це підтверджували, посилаючись на те, що ця інформація з обмеженим доступом.

Звернення і відповідь ТОВ “Новий канал” на звернення ОПОРИ

“Телеканал підтверджує, що розміщення політичної реклами в ефірі Телеканалу, на підтримку кандидата у народні депутати України в одномандатному окрузі № 204 Куліша Володимира Івановича, розповсюдження якої оплачено за рахунок коштів виборчого фонду кандидата, відбувалося на підставі укладеної угоди між Телеканалом та кандидатом, відповідно до вимог Закону”, - йдеться у відповіді ТОВ “Новий канал“.

“Кошти, перераховані з виборчого фонду кандидата використовувались лише для розміщення політичної реклами кандидата. Фінансові документи (договір, рахунок, акт виконаних робіт), що підтверджують розміщення політичної реклами на підтримку кандидата в ефірі Телеканалу містять конфіденційну інформацію”, -  зазначає генеральний директор ТОВ “Новий канал” Володимир Локотко. Копії фінансових документів компанія не надала, зіславшись на угоду між Телеканалом та кандидатом, а також на ст. 21 п. 2 Закону України “Про інформацію“.

0 kulish NC answer001

Нагадаємо, що активісти ОПОРИ під час аналізу остаточних фінансових звітів мажоритарників Чернівецької області звернули увагу на ситуацію, коли 9 жовтня 2014 року на рахунок виборчого фонду кандидата Володимира Куліша декількома платежами надійшло 2,6 млн грн, які в той же день були перераховані "Новому каналу" для трансляції політичної реклами.

ОПОРА звернулася до Центральної виборчої комісії та УМВС України в Чернівецькій області з проханням здійснити перевірку щодо того, чи не були дані кошти витрачені на рекламу не кандидата, а політичної партії "Блок Петра Порошенка", що заборонено Законом «Про вибори народних депутатів України». Варто зауважити, що сума в 2,6 млн грн складає 90 % від загальної задекларованої суми витрачених коштів кандидата на всю виборчу кампанію.

У розпорядженні ОПОРИ рекламного ролику, який був розміщений в ефірі телеканалу “Новий канал” під час виборчої кампанії, немає. Тому питання, чи була це політична реклама тільки кандидата, про що йдеться у відповіді “Нового каналу”, чи й  "Блоку Петра Порошенка", від якого висувався Володимир Куліш, залишається відкритим. Відповідь на це питання може дати аналіз змісту рекламного ролика, а також аналіз фінансових документів, в отримані копій яких ОПОРІ відмовлено.

Тим часом активісти ОПОРИ надали пояснення щодо свого звернення УМВС України в Чернівецькій області та копії відповідних документів, які є в організації, правоохоронцям. Отож, питання щодо відкриття чи не відкриття кримінального провадження за цим фактом наразі на розгляді в УМВС України в Чернівецькій області.

Детальніше:
Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
Надія Вірна, тел.: +380502104847, [email protected]
 
Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА: http://oporacv.org та на сторінці в Facebook: https://www.facebook.com/oporaChernivtsi
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)