Попри наявність чималої кількості рейтингів вищих навчальних закладів України, які відрізняються методами та принципами та досліджують різні показники – цитованість наукових публікацій (Scopus), представленість вишу в Інтернет-просторі (Webometrics), якість науково-педагогічного потенціалу, якість навчання, міжнародне визнання (ТОП-200) – у них не приділяється значної уваги якості інформування майбутніх споживачів освітніх послуг – вступників. Тому, експерти Громадянської мережі ОПОРА, які вже п’ятий рік поспіль надають консультації вступникам щодо нагальних питань вступної кампанії, цьогоріч проаналізували веб-сайти усіх вищих навчальних закладів III-IV р. а. на предмет їх інформативності та зручності для абітурієнтів.

Формування такого рейтингу відкритості ВНЗ на етапі вступної кампанії зумовлено кількома причинами. По-перше, це дає змогу комплексно дослідити, яку саме інформацію про умови та процедури конкурсного відбору навчальні заклади не оприлюднюють взагалі, чи оприлюднюють лише частково. Адже наявність в країні великої кількості вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації (близько 800) унеможливлює моніторинг діяльності приймальних та відбіркових комісій з боку відповідного центрального органу виконавчої влади – Міністерства освіти і науки України.

По-друге, наявність такого рейтингу стимулюватиме вільну конкуренцію між навчальними закладами в сфері надання освітніх послуг, а також посилить відповідальність перед абітурієнтами. Крім того, з прийняттям нового Закону України «Про вищу освіту», який передбачає збільшення автономії навчальних закладів (зокрема в частині прийняття рішень стосовно організації освітнього процесу, наукових досліджень та академічних свобод тощо), необхідність у постійній взаємодії навчальних закладів та користувачів освітніх послуг зросте. Тому, основні зусилля під час моніторингу було зосереджено на аналізі наповнення веб-сайтів ВНЗ, які є основним джерелом отримання необхідної інформації.

Об’єктом моніторингу стали офіційні веб-сайти усіх основних вищих навчальних закладів III, IV рівнів акредитації, які здійснювали набір на підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст», «магістр». Дані про всі ці вузи станом на червень 2014 року були внесені до Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Через проведення на території Донецької та Луганської областей антитерористичної операції, у зв’язку з чим строки вступної кампанії були продовжені, веб-сайти вишів Донбасу не підпадали під моніторинг. Також не досліджувалися портали навчальних закладів, які знаходяться на території окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим. Моніторинг інформативності веб-сайтів проводився у 274 ВНЗ різних форм власності – державні,  приватні,  комунальні, кооперативні навчальні заклади. Так, лише 116 з них є в підпорядкуванні Міністерства освіти і науки України, а 89 – без підпорядкування (приватні навчальні заклади). Серед інших органів виконавчої влади, які мають у підпорядкування вищі навчальні заклади є: Міністерство аграрної політики (16), Міністерство внутрішніх справ (6), Міністерство культури (9), Міністерство охорони здоров’я (12), Міністерство оборони (1).

Предметом моніторингу стала вчасність та повнота оприлюднення на офіційних веб-сайтах ВНЗ інформації про умови та процедури конкурсного відбору на етапі подання заяв, проведення вступних випробувань, надання рекомендації та зарахування на місця державного замовлення.

Методологія моніторингу ґрунтувалася на нормативних документах, які регулюють процес конкурсного відбору. Передусім – це Умови прийому, затвердженні Міністерством освіти і науки України 29.10.2013 (зі змінами від 07.05.2014, 26.06.2014 р.), а також Правила прийому, які регулюють вступ в кожному навчальному закладі.

Перша частина моніторингу, яка проводилася у другій половині липня, стосувалася перевірки наявності на офіційному веб-сайті навчального закладу Правил прийому до ВНЗ, переліку напрямів підготовки (спеціальностей), за якими проводиться набір, ліцензії на здійснення освітньої діяльності та сертифікатів про акредитацію спеціальностей; оприлюднення актуальної інформації про обсяги державного замовлення (з розподілом між факультетами, спеціалізаціями), кількість місць, які виділяються для цільового набору та осіб, які вступають поза конкурсом; порядок проведення творчих конкурсів (фізичних випробувань), вступних випробувань, подання і розгляду апеляцій на їх результати; наявність інформації про кількість місць у гуртожитку та умови їх надання для вступників та студентів-першокурсників. Такожперевірці підлягала наявність детального та зрозумілого порядку проведення конкурсного відбору для вступу на навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра за результатами фахового вступного випробування, екзамену з іноземної мови та додаткових показників, які визначені навчальним закладом.

Окрім перевірки безпосередньої наявності інформації, експерти також оцінювали зручність користування веб-сайтом для її пошуку, наприклад, чи є окремий розділ, який присвячений вступу, чи можливий контекстний пошук у документах, що стосуються вступу.

Друга частина моніторингу, яка проводилася на початку серпня (2, 5, 8 та 11 серпня) стосувалася виконання навчальними закладами вимог щодо оприлюднення списків рекомендованих до зарахування за кошти державного бюджету та відповідних наказів про зарахування з необхідними додатками. Зважаючи на можливість подачі документів до п’яти ВНЗ, які знаходяться у різних регіонах України, наявність вчасно оприлюдненої інформації про надання рекомендацій до зарахування на всі напрями підготовки є вкрай важливим для вступника.

Під час моніторингу веб-сайтів використовувалася така шкала оцінювання:

Результати аналізу дають підстави зробити висновок, що вищі навчальні заклади не приділяють достатньо уваги оперативному та повноцінному інформуванню абітурієнтів як про процедури, так і про хід вступної кампанії через офіційні веб-портали. Адреси сайтів 19 ВНЗ, дані щодо яких були подані самими навчальними закладами до ЄДЕБПО, виявилися недійсними, або ж під час вступної кампанії знаходилися на реконструкції. Також за винятком кількох ВНЗ рішення приймальної комісії не оприлюднюються на веб-сайті. В більшості навчальних закладів не приділяють достатньо уваги інформуванню про можливість подачі документів для абітурієнтів з особливими потребами та умови для їх подальшого навчання. Дуже рідко на веб-сайтах можна знайти інформацію про кожну із спеціальностей з детальним описом нормативного змісту підготовки, формою навчальних занять, орієнтовними навчальними планами та переліком компетентностей майбутнього випускника. Загалом, інформування абітурієнтів приватними закладами є дещо гіршим. Так, 51 ВНЗ приватної форми власності оприлюднює менше половини необхідної інформації.

Пропонуємо ознайомитися детальніше з результатами моніторингу веб-сайтів 274 навчальних закладів України III-IV р.а.

Дослідження підготовлено в рамках проекту "Протидія інституційній корупції в освітній сфері на етапі вступної кампанії до вищих навчальних закладів через формування рейтингу відкритості ВНЗ та проведення дослідження результатів зарахування студентів". Проект здійснюється за фінансової підтримки МФ "Відродження".

За коментарями звертайтеся до:
Наталії Радиш,
Громадянська мережа ОПОРА