Протягом 29 і 30 листопада активісти ОПОРИ разом з політичними аналітиками, журналістами, медіа-менеджерами та експертами з виборчогоправа обговорювали перебіг і результати парламентської виборчої кампанії 2014 р., а також виклики і загрози, які постали і які можуть виникнути у поточних суспільно-політичних умовах.

Щоразу після напруженої, але водночас результативної кампанії громадського спостереження за виборами ОПОРА збирає коло найактивніших учасників спостереження із усіх куточків України, щоб підвести підсумки роботи під час кампанії та сформувати план роботи на майбутнє. Цього разу на підсумкову конференцію завітали відомі експерти та лідери думок, які допомогли активістам Мережі підвищити рівень компетентності, а також збагатити погляд на суспільно-політичні події і критично аналізувати як особистісні, так і професійні виклики вже у нових суспільних реаліях.

Підсумки парламентської кампанії 2014 р. підбила команда Громадянської мережі ОПОРА. Координатор парламентських і виборчих програм ОПОРИ Ольга Айвазовська привітала всіх учасників з успішно проведеною кампанією спостереження, у якій взяли понад 4,5 тисячі офіційно зареєстрованих спостерігачів Мережі і активістів (серед них 213 довгострокових спостерігачів по всій країні). Вона відмітила високий рівень взаємодії активістів у різних регіонах, а також наголосила на достатню злагодженість роботи команди як у Києві, так і на місцях у регіонах. Ольга Айвазовська відмітила, що ОПОРА стала єдиною і найпершою з організацій, яка оприлюднила паралельний підрахунок голосів (ППГ) вже 27 жовтня в обід (ППГ здійснювали 1477 спеціально навчених спостерігачів ОПОРИ) та публічно заявила громадськості про не проходження ВО «Свобода» 5% бар’єру та перемогу партії «Народний фронт», у той час всі екзот-поли свідчили про начебто перше місце «Блоку Петра Порошенка» у виборах за партійними списками. Також серйозним викликом стала організація спостереження у Донецькій та Луганській областях, де спостерігачі ОПОРИ працювали в умовах погроз життю і здоров’ю, постійної небезпеки з боку незаконних озброєних формувань. Ольга Айвазовська зауважила, що не в останню чергу завдяки самовідданості місцевих опорівців і громадських активістів, готових захищати вибір співгромадян у таких надскладних умовах, вибори у обох областях все ж відбулися.

0 DSC 0034

Юрій Хорунжий, керівник прес-служби ОПОРИ,  підвів підсумки взаємодії з медіа-середовищем протягом виборчої кампанії і зауважив, що понад 262 000 унікальних користувачів відвідали сайт ОПОРИ під час виборчої кампанії, а загалом увага міжнародних ЗМІ до неупередженого національного спостереження за виборами в Україні безперечно зросла.

0 DSC 0107

Перша дискусійна панель конференції стосувалася висвітлення українськими медіа виборчої кампанії та загальних стандартів ЗМІ під час суттєвої суспільно-політичної напруги. Мілан Леліч, політичний оглядач всеукраїнської газети «Фокус»,відзначив особливість політичної боротьби під час виборів у тому, що представники олігархічних груп (які є власниками багатьох українських телеканалів і медіахолдингів) змагалися між собою на провідних телеканал, надаючи пріоритет у висвітленні кампанії конкретної партії чи кандидата та часто відкрито «поливаючи брудом» конкурентів з інших партій. Головний редактор найпопулярнішого в Україні новинного інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик підкреслила, що, не зважаючи на стан неоголошеної війни з Росією, українські медіа не повинні перетворюватися на пропагандистські інструменти, а стандарти прозорості роботи ЗМІ, прагнення неупередженості та всебічності висвітленні проблем, перевірки джерел у роботі журналістів має бути незмінним. Дмитро Гнап, медійник і керівник проекту «Слідство.Info» навів декілька прикладів брудної політичної боротьби на парламентських виборах і зауважив, що, наприклад, до останнього часу невідомою залишалася ситуація з прозорістю фінансування партії «Самопоміч». Але, як відзначив медійник, за допомогою ресурсу, накопиченому від участі у численних легальних і напівлегальних схемах приватних структур, підконтрольних меру Львова і главі партії «Самопоміч» Андрію Садовому, і було забезпечено масовані витрати партії на широку рекламу у ЗМІ та фінансування виборчої кампанії.

0 DSC 0233

0 DSC 0243

До другої дискусійної панелі долучилися політтехнолог, віце-президент Української PR-Ліги, радник Президента і Прем’єр-міністра України Олег Медведєв,політтехнолог і власник соціально-інжинірингового агентства «Гайдай.Ком» Сергій Гайдай, а також президент аналітичного центру «Відкрита політика» і обраний 2 грудня міністр молоді та спорту Ігор Жданов. Експерти політичних технологій і ведення виборчих кампаній разом з учасниками конференції обговорювали передвиборчий «розподіл сил» і рейтинги партій так званого «продемократичного табору»,  а також основні тренди перегонів, такі як: риторика війни і миру, оновлення партійних команд і партійних списків, нові обличчя у владі. Учасники дискусії не оминули тему передвиборчих маніпуляцій, а також створення іменних блоків і «постмайданних» партій за лічені місяці і проблемних округів в окремих регіонах України. Також експерти розповіли про деякі залаштункові деталі формування коаліції депутатських фракцій у новообраному парламенті і дали свої прогнози щодо розвитку суспільно-політичної ситуації в найближчий час.    

 0 DSC 0404

Так як на кінець листопада припадає перша річниця подій початку Євромайдану і Революції гідності, а також жорстокого розгону мирної студентської демонстрації 30 листопада 2013 р., зранку другого дня учасники конференції почали свою роботу з перегляду короткометражного фільму про події осені 2013 – весни 2014 в Україні, підготувлений журналістом Громадського телебачення Андрієм Сайчуком. Після перегляду стрічки опорівці поділилися думками і власним баченням минулих подій, а також теперішньої ситуації в країна, зокрема, на Донеччині, Луганщині і в Криму.

0 DSC 0567

Велике зацікавлення учасників заходу викликала дискусія про виборчі цикли в умовах військових дій та окупації Росією Автономної Республіки Крим, а також перспективи удосконалення виборчого законодавства і поствиборчий розвиток України за участі Тараса Березовця, політтехнолога і директора компанії персонального і стратегічного консалтингу «Berta Communications», та Андрія Магери, заступника голови Центральної виборчої комісії. Експерти зауважили безпрецедентні виклики в організації виборчого процесу як на президентських,  так і на парламентських виборах та відзначили необхідність реформи юстиції та судової системи для того, щоб винні за підкуп виборців, неналежну організацію виборчого процесу в окремих округах, а також фальсифікацію виборчої документації були покарані.

0 DSC 0436

Після експертів із виборчого процесу перед учасниками заходу виступив Юрій Лісовський, координатор довготермінових спостерігачів ОПОРИ, із майстер-класом про електоральну статистику і методи аналізу результатів виборів. Експерт зауважив, що базові навички статистичного аналізу можуть суттєво допомогти у виявленні фальсифікацій виборів, а також спроб викривлення результатів чи завищення явки, навівши конкретні приклади на результатах виборчих кампаній в окремих округах в Україні та Росії.

0 DSC 0080

На завершення конференції експерти з виборчого права долучили активістів Мережі до дискусії про переваги і недоліки запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками. Денис Ковриженко, радник з правових питань Міжнародної фундації виборчих систем (IFES-Україна) та Євген Радченко, директор з розвитку МГО «Інтерньюз-Україна» зауважили деякі труднощі як з ухваленням відповідного законодавства, так і з подальшою необхідністю проводити перенавчання десятків і сотень тисяч членів виборчих комісій по всій країні, а також самих виборців для того, щоб нова виборча система запрацювала. Учасники конференції не оминули обговорення проведення місцевих виборів восени 2015 року, у той час як експерти спрогнозували потенційні законодавчі зміни щодо виборчої системи місцевих виборів, а також конституційні зміни щодо децентралізації та реорганізації системи місцевого самоврядування, що можуть внести суттєві корективи у формування влади на місцях.  

0 DSC 0547

Висловлюємо вдячність запрошеним експертам за плідні дискусії та критичний аналіз виборчих циклів 2014 р. і викликів майбутнього. Дякуємо кожному учаснику конференції, а також активістам ОПОРИ по всій країні за те, що приєдналися до незалежного спостереження за позачерговими парламентськими виборами 2014 і зробили внесок у розбудову демократичної країни. 

0 DSC 0413

0 DSC 0137

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання міжнародних стандартів організації виборів усіма зацікавленими сторонами. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення протягом передвиборчої кампанії та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів. 
 
Мапа порушень: http://map.oporaua.org/
Додаток для Android “Вибори 2014“: http://goo.gl/I7M3TN
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora, #вибори14, #elect_ua)