Не зважаючи на те, що результати позачергових парламентських виборів уже відомі, поза увагою громадськості залишилися деякі цікаві факти поведінки виборців і надання підтримки партіям, які здавалися б неможливими ще два або ж чотири роки тому. Зокрема, про те, що найбільшу підтримку "Блок Петра Порошенка" здобув не на заході України, а в  двох округах Донецької області. На противагу цьому "Опозиційний блок" здобув найбільшу підтримку теж у Донецькій області, але у окрузі № 57 в Маріуполі. Здивувало аналітиків також і Об’єднання «Самопоміч», яке другу найбільшу підтримку по країні здобуло у окрузі № 212 (Дарницький район Києва). Далі йтиметься про особливості електоральної підтримки політичних партій на парламентських виборах 2014 р., які подолали 5 % бар'єр (голосування за партійними списками) і потрапляють до Верховної Ради України восьмого скликання.

 «Народний Фронт»

Попри результати соціологічних досліджень перед виборами та даних екзит-полів найбільшу кількість голосів по пропорційній складовій (закриті партійні списки) здобула політична партія «Народний Фронт» - 22,14 %, що підтвердилося офіційно встановленими результатами голосування, встановленими ЦВК і паралельним підрахунком голосів ОПОРИ. Найбільше виборців проголосувало за цю політичну силу у західних і північних областях країни. Виборці усіх без винятку округів Волинської, Рівненської, Житомирської, Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей підтримали команду Яценюка. Високу підтримку партія також здобула у Черкаській та Київській областях, хоч сам Київ віддав перевагу "Блоку Перта Порошенка".

Якщо розглядати результати голосування у розрізі округів, то найбільше виборців проголосувало за «Народний Фронт» у 125 виборчому окрузі (центр – м. Старий Самбір, 43,93 %) та у окрузі № 86 (м. Долина, 43,57 %).

 0 Voters for Narodnyi Front

"Блок Петра Порошенка" (БПП)

Недивно, що найбільшу підтримку партія "Блок Петра Порошенка" здобула у Вінницькій області, де у 2012 р. балотувався і був обраний Петро Порошенко у 12-му виборчому окрузі на чергових парламентських виборах. Зауважимо, на цьогорічних парламентських виборах БПП здобув перемогу також у Херсонській області та у столиці. Високий рівень підтримки партії Президента зафіксовано у Закарпатській, Сумській та Хмельницькій областях. Загалом по Україні за БПП проголосувало 21,81 % виборців.

Цікаво, що найбільше виборців проголосувало за БПП у округах Донецької області – № 45 (ОВК перенесено з Донецька в Слов’янськ, 57,68 %) та № 53 (Красноармійськ, 44,13 %).

Якщо порівняти підтримку Президента на травневих виборах з результатами голосування за його Блок на парламентських виборах, то можна побачити, що Порошенко дещо втратив підтримку електорату на заході, натомість йому вдалося зберегти позиції в центральній Україні. Нагадаємо, найвищий рівень підтримки Порошенка на президентських виборах було зафіксовано у Львівській (69,90 %), Вінницькій (67,32 %) та Івано-Франківській (65,13 %) областях.

0 Voters for Poroshenko Bloc

Об’єднання «Самопоміч»

Об’єднання «Самопоміч» замикає трійку лідерів з результатом у 10,97 %. Найкращі результат партія здобула у Києві (21,39 %) та рідній Львівській області (18,78 %). Загалом виборці Івано-Франківської, Київської, Волинської, Тернопільської та Рівненської областей також досить активно голосували за «Самопоміч».

Найкраще партію підтримали виборці у окрузі № 121 (м. Дрогобич, 25,43 %) та № 212 (Дарницький район Києва, 24,02 %).

0 Voters for Samopomich

 

«Опозиційний блок»

Партія «Опозиційний блок» здобула на виборах 9,43 % підтримки. На мапі результатів голосування прослідковуємо, що найбільше виборців підтримали партію на сході та півдні країни. Найвищі показники зафіксовано у Донецькій (38,69 %), Луганській (36,59 %) та Харківській (32,16 %) областях. У двох останніх партія є лідером голосування в усіх округах.

Що стосується округів, то найкращі результати «Опозиційний блок» здобув у ВО № 57 (м. Маріуполь, 61,09 %). Це найвищий показник підтримки серед партій у всіх одномандатних округах. Близькими є результати голосування в окрузі № 112 (м. Рубіжне) – там за «Опозиційний блок» проголосувало 59,09 % виборців.

0 Voters for Opposition Bloc

Радикальна партія Олега Ляшка

Радикальна партія Олега Ляшка традиційно користується популярністю на Чернігівщині. Округ № 208 (м. Бахмач) – єдиний в Україні, де перемогу здобула саме ця партія (23,98 %). Загальний результат підтримки політичної сили склав 7,44 %.

Розподіл голосів за партію в цілому корелюються з розподілом голосів виборців за її лідера на Президентських виборах 2014 року.

0 Voters for Radical Party

ВО «Батьківщина»

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» перетнуло прохідний бар’єр з результатом 5,68 %. З мапи результатів виборів видно, що підтримка партії є доволі однорідною, за винятком східних областей. Найбільше виборців підтримало «Батьківщину» у центрі країни – Кіровоградській (8,34 %) та Хмельницькій (7,65 %) областях. Волинська, Чернівецька та Чернігівська області також віддали партії близько 7,5 %.

Така географія підтримки об’єднання корелюється з підтримкою Тимошенко на виборах Президента 25 травня. Партія отримала найкращий результат у 100 виборчому окрузі (м. Бобринець, Кіровоградська область) – 9,90 %.

0 Voters for Batkivshchyna

Автор матеріалу та інфографіки: Іван Шегда