Під час парламентських виборів у роботі деяких членів ДВК та ОВКбули виявлені недоліки через незнання законодавства. Це стало однією з ключових тем для обговорення під час круглого столу на тему «Недоліки у роботі виборчих комісій та недосконалості виборчого законодавства: що і як слід змінити».

Захід відбувся 7 листопада у Луцьку в конференц-залі «ВолиньМедіа» з ініціативи представників Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області. Як головну мету проведення заходу було озвучено необхідність розробки пропозицій для вдосконалення виборчого законодавства.

10 11 Volyn

На заході були присутні члени окружних виборчих комісій, працівники виборчих штабів та громадські експерти. Вони обговорили проблеми, що існують в організації виборчого процесу та висловили свої пропозиції щодо зміни окремих процедур.

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп вважає, що виборче законодавство треба спростити. Також із закону слід забрати «абсурдні» речі, як наприклад, про «безперервне засідання ОВК», адже насправді неможливо три доби без перерви та сну працювати. Крім того, слід більше вимагати від Центральної виборчої комісії, яка має право роз'яснювати незрозумілі норми законодавства, а натомість просто переписує закон.

Михайло Шелеп наголосив на тому, що всі члени виборчих комісій мають проходити навчання з обов’язковою перевіркою їх результатів. І проводити такі навчання слід не під час виборчої кампанії, а між виборами. Також варто змінити процедуру формування виборчих комісій, зокрема, пів складу комісії можна формувати з числа професійно підготовлених осіб, яких делегує держава, а іншу половину – з числа представників політичних партій. У такий спосіб буде дотримано і принцип професійності, і принцип взаємоконтрольності.

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА Ольга Наход зауважила, що деякі члени ДВК не хочуть читати виборче законодавство, тому й роблять помилки. На її думку, варто зробити гарячу лінію для членів ДВК, щоб надавати їм певні консультації. Також вона зазначила, що ЦВК в бланках протоколів про підрахунок голосів по одномандатному округу могла б друкувати імена кандидатіву депутати, щоб людям було легше заповнювати ці документи.

Члени окружних виборчих комісій теж висловили чимало цікавих пропозицій. Так, заступник голови ОВК №20 Ігор Довмат зазначив, що вимога про транспортування документації від ДВК до ОВК чотирма особами є незрозумілою і її слід відмінити.

Секретар цієї ж окружної виборчої комісії Святослав Туз вважає, що в законі чимало процедур не продумані. Наприклад, можливість заміни членів ДВК до останнього дня перед голосуванням призвела до непорозумінь та конфліктів на ряді дільниць Турійського району.

Також Святослав Туз зазначив, що були порушення, коли протоколи переписували у коридорах на колінах. Тому на його думку, варто спростити процедуру уточнення протоколів, та дозволити членам ДВК без засідання комісії вносити зміни у протокол про підрахунок голосів.

Він вважає, що потрібно повністю замінити систему організації роботи у виборчих комісіях та використовувати для цього новітні комп’ютерні технології. Так само йдеться про системні навчання.

«Це мають бути люди з досвідом, які знають законодавство і проходили раніше відповідне навчання. Ці люди будуть професіоналами», - заявив С. Туз.

Депутат Луцької міської ради та представник партії «Сила людей» Андрій Осіпов розповів, що роботу ВК потрібно організовувати так, щоб не створювались черги біля їх приміщень

Член ОВК №21 Олена Кальчук заявила про непрофесійний рівень підбору членів ДВК і ОВК. За її словами, туди потрапляють випадкові люди, а не професіонали.

«Деякі люди взагалі не розуміли на яких підставах вони займають свої посади. На виборах мають працювати люди, які пройшли відповідне навчання. Непрофесійність заважає нормальній роботі», - сказала вона.

На її думку, транспортування протоколів треба зробити по графіку.

Представник Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області Анатолій Бондарчук теж зазначив, що формування членів ДВК потрібно змінити. Він теж зауважив, що на цих виборах були необізнані члени ДВК.

Голова Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Михайло Наход зауважив, що законодавство повинно вимагати від претендентів на посаду голови та секретаря ДВК певний досвід.

Ці та інші пропозиції будуть проаналізовані та на основі їх буде підготовлено листи до ЦВК та ВРУ з конкретними ініціативами.

Відеозапис заходу можна переглянути на веб-сторінці http://volynmedia.com/articles/4886/

 

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
За коментарями звертайтеся:
Михайло Шелеп
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)