"Старі" члени комісії (ті, які поновили свої повноваження через суд) продовжують блокувати роботу ОВК № 59. Засідання Вищого адміністративного суду України, який має прийняти остаточне рішення щодо повноважень колишніх членів комісії, перенесене на 7 листопада.

Старі члени комісії продовжують блокувати роботу ОВК № 59. Засідання Вищого адміністративного суду України, який має прийняти остаточне рішення щодо повноважень колишніх членів комісії, перенесене на 7 листопада.

«Сьогодні о 03:00 старі та нові члени окружної комісії № 59 домовились разом залишити приміщення ОВК. Засідання комісії було погоджено продовжити після прийняття Вищим адміністративним судом України остаточного рішення щодо повноважень старих членів окружкому. Але близько 06:00 нові члени комісії повернулися до приміщення ОВК, та продовжили засідання. Це посилило конфлікт між членами комісії», — говорить спостерігач.

Коли старі члени комісії повернулися до приміщення ОВК та спробували заблокувати роботу комісії. Їм почали перешкоджати правоохоронці, які знаходяться у будівлі. «Вони посилались на рішення окружкому, яке було прийняте сьогодні, щодо обмеження присутності окремих осіб на засіданні комісії, в тому числі спостерігачів та журналістів. Але окремі спостерігачі та журналісти зараз перебувають у приміщенні ОВК», — уточнює спостерігач.

Крім того, він повідомив, що старі члени комісії подали позов до адміністративного суду в Запоріжжі з вимогою заборонити ОВК № 59 проводити засідання до прийняття рішення Вищим адміністративним судом України. Вони запевняють, що суд вже прийняв рішення на їх користь, але поки не мають його копії.

Станом на 19:00 6 листопада окружна комісія проводить засідання, старі члени комісії знаходяться у будівлі, але до приміщення ОВК їх не пускають силовики. Разом із цим, комісія не змогла сьогодні прийняти документи від ДВК, тому що старі члени комісії не впустили їх у будівлю.

Як відомо, скандал в ОВК № 59 розгорнувся після того, як 30 жовтня члени окружної комісії прийняли рішення перенести місце засідання окружному до Києва. 31 жовтня ЦВК достроково припинила повноваження дев’ятьох членів комісії, які вирушили на Київ. Пізніше п’ять членів комісії опротестували це рішення ЦВК у суді.

Протистояння в 59-му окрузі розгорнулося між кандидатами в народні депутати Валентином Маньком та Сергієм Сажком.

 

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар кампанії спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України у Донецькій області
(050) 569-23-05; (062) 213-02-56
[email protected]

Про громадське спостереження за виборами
Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
У Донецькій області громадське спостереження за парламентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітету виборців України».