6 членів комісії склали повноваження на знак протесту проти рішення ЦВК призначити Володимира Лігостаєва заступником голови.

30 жовтня Центральна виборча комісія прийняла рішення про заміну заступника голови та секретаря окружної комісії №49, яка знаходиться у місті Костянтинівка Донецької області. Після цього дев’ять членів окружкому написали заяви про складання своїх повноважень. Про це повідомляють спостерігачі ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА.

Дев’ять членів комісії, які заявили про вихід зі складу ОВК, незадоволені прийнятим сьогодні рішенням ЦВК. Крім того, 6 працівників заявили, що ніколи не погодяться працювати разом із людиною, яка приймала участь в організації сепаратистського референдуму так званої «Донецької народної республіки» 11 травня цього року.

«Ми склали повноваження, тому що ніколи не погодимось працювати разом із людиною, яка організовувала злочинний псевдо-референдум «ДНР». Мова йде про нового заступника голови комісії Володимира Павловича Лігостаєва, який до цього призначення був офіційним спостерігачем від партії «Опозиційний блок». Щодо доказів, то ми не можемо надати документальне підтвердження цього факту, але Костянтинівка місто невелике, тут усі знають кожен кожного дуже добре. І ми знаємо, що ця людина активно співпрацювала з «ДНР», в тому числі над організацію незаконного референдуму 11 травня», — заявив Олександр Меланченко, член ОВК №49, який сьогодні склав повноваження.  

2014-10-30-5018

Крім того, окремі члени комісії заявили, що залишили склад комісії через значні порушення та фальсифікації, які, на їх думку, значно вплинули на результат голосування.

«Сьогодні у своїй заяві я вказав, що складаю свої повноваження через значні порушення та фальсифікації, які були під час виборчого процесу в нашому окрузі. Зокрема, в Красноармійському районі є дільниці, на яких явка виборців дуже висока. Це викликає подив, тому що на багатьох інших дільницях явка значно нижча. Також я не згоден з постійним втручанням у роботу комісії з боку окремих політичних сил. Тільки ми налагодимо більш-менш стабільну роботу, як постійно хтось втручається, та все треба починати спочатку. Призначення Лігостаєва стало останньою краплею», — заявив Павло Руденко, колишній член окружної комісії №49.

Слід зазначити, що вихід дев’ятьох членів зі складу окружкому №49 паралізував роботу цієї комісії. Наразі в ОВК не має кворуму, тому її засідання не є повноважним.

Як відомо, 49-й округ на Донеччині — однин з найбільш проблемних в регіоні. Раніше спостерігачі ДОО КВУ та ОПОРИ повідомляли про постійні проблеми в роботі окружної комісії, велику кількість уточнених протоколів від ДВК, а також підозріло високу явку виборців на окремих дільницях цього округу.

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар спільної кампанії громадського спостереження

 

 

 
Про громадське спостереження за виборами
Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
У Донецькій області громадське спостереження за парламентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітету виборців України».