Кандидат у нардепи по ВО №67 (Чуднів) Володимир Кропивницький у своєму позові звинувачує окружну виборчу комісію у масових та системних порушеннях та просить суд зобовязати ОВК провести частковий перерахунок голосів.

Кандидат у депутати зазначає: «Мені стало відомо, що 26 жовтня ОВК №67 було прийнято організаційне рішення про прийом протоколів та інших документів дільничних виборчих комісій порайонно «на п’яти столах», тобто у п’яти дільниць одночасно. Крім порушення процедури прийому документиції одночасно порушено і порядок внесення протоколів ДВК до системи «ВИБОРИ». Під час хаосу з  прийомом документації від ДВК одночасно відбувалось заповнення протоколів».

Голова ОВК Горяний Артем Юрійович каже: «Рішення розділитись членам ОВК та приймати виборчу документацію від п’ятьох ДВК одночасно було прийнято членами ОВК для того, щоб пришвидшити процес та заспокоїти людей, які нервували, сварились та мерзли на вулиці, бо приміщення невелике і не могло вмістити таку кількість людей».

Кандидат подав до Житомирського обласного адміністративного суду задовольнити адміністративний позов: заборонити ОВК складати протоколи про підсумки голосування, встановити факт масових та системних порушень, зобов’язати комісію провести частковий перерахунок голосів на виборчих дільницях, протоколи з яких були прийняті після 02 год. 00 хв. 27.10.2014.

Житомирський обласний адміністративний суд позов не задовольнив, бо вважає:  «Позивачем передчасно заявлений такий спосіб захисту порушеного права як зобовязання ОВК провести повторний перерахунок голосів, оскільки комісією ще не встановлені результати голосування в окрузі. На думку суду, дані обставини можуть бути встановлені лише після складання та підписання протоколу ОВК про встановлення результатів виборів, а також за наслідками розгляду заяв та скарг, які надійшли протягом його складання, з яких можливо було б встановити, на яких із ДВК були допущені порушення під час підрахунку голосів».

Судове засідання відбулося 28 жовтня.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)