До ОВК 154-го виборчого округу надійшли скарги від довіреної особи кандидата у депутати по 156-ому виборчому округу Михайла Степчука, що балотується до нового парламенту за підтримки Політичної партії «Правий сектор». Кандидат вимагає перерахувати результати голосування у 18 дільницях округу, адже по цих дільницях були зафіксовані випадки вкидання бюлетеня до виборчої скриньки замість виборця іншою особою. По факту порушення спостерігачі від кандидата склали відповідний акт про порушення.

Act 156 1

У своїй скарзі кандидат посилається на порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України». Зокрема, відповідно до ч.2 ст.3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кожний виборець має один голос. Виборець може використати свій голос тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. Відповідно до ст.8 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» кожний виборець голосує на виборах особисто. Відповідно до ч.2 ст.6 цього ЗУ Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється.

У зв’язку з цим, Михайло Степчук вимагає перерахувати голоси на дільницях, де зафіксовані подібні порушення.

skarga 156 1 Skarga 156 2

Станом на 29 жовтня 2014 року ОВК вже опрацювала 100 % протоколів. За їхніми результатами перемогу на окрузі отримує кандидат від політичної партії ВО «Батьківщина» Сергій Євтушок, що отримав 24 950 голосів. За Михайла Степчука проголосувало 4 495 голосів.

 

За детальнішою інформацією звертайтесь до
Координатора спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України у Рівненській області
Анатолія Бондарчука
т. (096) 918-74-08
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання міжнародних стандартів організації виборів усіма зацікавленими сторонами. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення протягом передвиборчої кампанії та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів. Також ОПОРА проводитиме інформаційно-просвітницьку кампанію та надаватиме юридичну підтримку громадянам щодо захисту їх виборчих прав за номером гарячої лінії (044)221-44-06, (094)821-44-06.
Мапа порушень:http://map.oporaua.org/
Додаток для Android “Вибори 2014“:http://goo.gl/I7M3TN
Twitter:https://twitter.com/opora(@opora,#вибори14, #elect_ua)