На Тернопільщині найбільше порушень зафіксовано на ОВК № 167 у місті Чорткові. Члени виборчих комісій здійснювали правопорушення просто перед камерами спостерігачів.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА висвітлювали та фіксували усі наявні порушення, що здійснювали члени ДВК і ОВК. Короткотерміновий спостерігач ОПОРИ Питаль Павло повідомив про наявність мішків із бюлетенями, які привезли із ДВК.

 ф3

 ф2

Довготерміновий спостерігач ОПОРИ Василь Томчишин вирішив дізнатися про долю цих бюлетенів.

Координатор кампанії спостереження Громадянської мережі ОПОРА у місті Чортків (ОВК № 167) Гулька Микола повідомляє:

«ОВК № 167 порушує частину 5 статті 94 «Закону про вибори народних депутатів України». Члени ОВК відмовляються перевіряти вміст пакетів, комплектність документів та цілісність упаковки з виборчими бюлетенями, що є порушенням чинного законодавства.»

У коридорі ОВК спостерігачі натрапляють на членів ДВК, які заповнювали протоколи. На запитання, які виборчій комісії поставив короткотерміновий спостерігач, вони відповіли так :

« - Заповнюєте ?

- Так.

-  А печатку маєте ?

-  Маємо».

Зрозумівши, що їх знімають, члени ДВК поспіхом заховали документи.

Підробка виборчої документації - злочин передбачений ч.2 ст.158 ККУ та карається  позбавленням волі на строк від трьох до семи років з  позбавленням  права  обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

Також короткотерміновий спостерігач став свідком цікавої події: через вікно у вбиральні ОВК відбувався обмін протоколами. Пізніше зясувалося, що голова ДВК підписувала копії протоколів для спостерігачів з своєї виборчої дільниці.

«Голова ДВК не могла з собою мати печатку. Під час транспортування печатка повинна була залишатися у сейфі ДВК,  ч.4 ст.93. В цьому і полягає порушення. Саме видання копій протоколів не порушення, бо вона зобов'язана була це зробити ще на ДВК,» - юрист Громадянської мережі ОПОРА Валерій Корнійко

За коментарями звертайтеся:
Ергешова Рустама – координатора Громадської мережі ОПОРА в Тернопільській області
+380989928330
Юрій Смик – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Тернопільській області
+380977808830
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)