Доволі напружена ситуація склалася в місті Луцьку довкола діяльності окружної виборчої комісії №22. Затримка із доставкою протоколів з кількох ДВК та психологічний тиск на членів виборчої комісії зі сторони представників одного з кандидатів спричинилися до часткового блокування роботи ОВК.

blokuvannia ovk

Громадянська мережа ОПОРА вже інформувала про те, що до окружної виборчої комісії №22, яка знаходиться в приміщенні Луцької міської ради, ввечері 27 жовтня приїхали активісти Самооборони Майдану Волині із шинами. За їх словами до ОВК вони прийшли боротися за свої права, зокрема, підтримати кандидата в депутати Ігоря Лапіна.

Затримка в роботі окружної виборчої комісії була викликана тим, що п’ять дільничних виборчих комісій довгий час не подавали в ОВК уточнені протоколи про підрахунок голосів. Деякі дільничні комісії відмовлялись привозити нові протоколи, мотивуючи це тим, що вони втомлені фізично і зібрати членів ДВК на засідання не є можливим.

На такі виборчі дільниці поїхали члени ОВК та представники кандидата І.Лапіна. В результаті вдалося переконати членів цих ДВК скласти уточнені протоколи. До 3 години ночі 28 жовтня протоколи про підрахунок голосів з усіх дільничних виборчих комісій були прийняті.

Після того, як було прийнято документацію від останньої ДВК голова ОВК №22 Юлія Гринчук заявила, що безперервне засідання окружної комісії продовжується, але вона не може гарантувати кворум. Після цього юристи, які за інформацією ОПОРИ представляють інтереси кандидата Ігоря Лапіна, заявили, що вони чекають на невідкладне складення протоколів про підсумки голосування в окрузі та хочуть отримати копії цих виборчих документів.

Оскільки була ймовірність того, що члени ОВК розійдуться по домівках для відпочинку, так і не склавши відповідні протоколи, активісти Самооборони заблокували вихід із приміщення. Понад 50 осіб стали перед входом до ОВК та не дозволяли нікому відкривати двері. Свої дії вони мотивували тим, що хочуть забезпечити кворум на засіданні комісії. Однак разом з членами комісії, вони не випускали й міжнародних спостерігачів від ОБСЄ та правоохоронців. Лише після кількох хвилин суперечок двері в приміщення відчинили та міжнародні спостерігачі й міліціонери змогли вийти на вулицю крізь щільний натовп.

Юристи кандидата Лапіна, які лишились в ОВК почали говорити комісії, що вона порушує закон і не має права розходитись без складення протоколів про підсумки голосування. Члени ОВК запевняли що для підготовки їхнього протоколу треба певний час, так як дані обробляються ЦВК. Тому голова ОВК повідомила присутніх, що комісія і далі працює в режимі засідання, але існує загроза відсутності кворуму. Тому всіх членів комісії будуть старатися зібрати зранку.

Зазначимо, що коли журналіст видання «Точка ОПОРИ» почав знімати цю ситуацію на відео, зокрема цих юристів, то один з них почав уникати камери та повертався до об’єктива спиною. Коли представник ОПОРИ попросив його представитись той просто не відповів. Згодом виявилось, що ці особи не мали належних підстав для участі у засіданні ОВК, адже секретарю ОВК вони пред’явили нотаріально завірену довіреність від кандидата І.Лапіна. А згідно закону такого роду документи не дають права брати участь у засіданнях виборчих комісій.

На фоні всіх цих подій виникла реальна загроза перешкоджанню роботи ОВК. Проблемою було ще те, що приміщення ОВК розташоване на першому поверсі, а комп’ютер через який здійснювався зв'язок із сервером знаходився безпосередньо біля вікна. В цій напруженій ситуації оператор ОВК повідомив ЦВК про нештатну ситуацію і та відімкнула канал зв’язку із сервером Робота ОВК була зупинена остаточно. Оскільки протоколи про підсумки голосування фізично ОВК не виготовляються, вони формуються системою «Вибори» в автоматичному режимі, то відповідно була зупинена й робота з вставлення підсумків голосування в окрузі.

Далі конфлікт лише набирав резонансу. Активісти Самооборони стояли перед дверима та своєю фізичною присутністю ускладнювали вхід та вихід з ОВК. Був навіть випадок коли членів ОВК не випускали на вулицю покурити та подихати свіжим повітрям. Крім того, активісти Самооборони перешкоджали вільному відвіданню ОВК й спостерігачу Громадянської мережі «ОПОРА». Щоправда після словесної дискусії інцидент було вичерпано.

Правоохоронці, які перебували на місці, намагалися шляхом переговорів врегулювати ситуацію для того, щоб не допустити ескалації конфлікту, але вмовити активістів не блокувати приміщення ОВК їм не вдавалось.

Таким чином, станом на 5-ту годину ранку робота комісії була паралізована: члени ОВК не могли покинути приміщення комісії, але й протоколи не могли виготовити, через відсутність зв’язку з сервером ЦВК.

Лише після особистого втручання начальника Луцького міськвідділку МВС України Ігоря Муковоза, який переговорив із керівниками Самооборони та представниками кандидата в депутати І.Лапіна, активісти, які блокували приміщення ОВК, розійшлися.

Це дало можливість спостерігачам ОПОРИ звертатися до ОВК з пропозицією відновити роботу серверної та розпочати виготовлення протоколів про підсумок голосування, що саме окружна комісія і розпочала робити. Таким чином роботу ОВК № 22 було відновлено.

До слова, за оперативними даними з веб-сайту ЦВК за результатами опрацювання 100% протоколів ДВК перемогу здобув кандидат в депутати, член Самооборони Майдану Волині Ігор Лапін. Він на 28 голосів обігнав свою конкурентку, кандидатку Ірину Констанкевич.

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.