У селищі Середнє Ужгородського району (одномандатний виборчий округ № 68) на дільниці № 210548 із 445 виборців, які зареєстровані, станом на 20:00 проголосувало лише 18 чоловік.

Ця дільниця характерна тим, що розташована у ромському таборі, відповідно, виборці – ромської національності.

Як стало відомо спостерігачеві ОПОРИ, виборці просили членів ДВК впустити їх до виборчої кабінки по двоє. Прохання мотивували тим, що вони не вміють писати та читати, відтак їм треба допомога.

Голова ДВК Євген Лебединський розповів, що члени комісії не допустили порушення Закону, адже одночасне перебування двох осіб у виборчій кабінці заборонено.

Він зазначив: «Проблему з тим, що роми хочуть заходити в кабінку по-двоє, ми не вирішили ніяк. Просто не допускаємо цього. Роми намалися нас переконати, що неграмотність – це фізична вада, і тому вони можуть заходити до кабінки вдвох. Однак, неграмотність – це ніяк не фізична вада, тому ті, хто захотів проголосувати, голосували по одному».

У підсумку більшість виборців, що прийшли, відмовилися взагалі голосувати.

Як уже повідомляла ОПОРА, площа приміщення дільниці № 210548, становить менше 50 квадратних метрів. Це – відхилення від вимог частини 3 статті 83 Закону України «Про вибори народних депутатів України», де зазначається, що мала виборча дільниця (число виборців – до 500 осіб) повинна мати площу не менше 50 кв.м.

На виборах 2012-го року члени ДВК допустили, аби роми в кабінці голосували по двоє і більше. Тоді на дільниці із майже 100-відсотковим результатом перемогла Партія регіонів та її кандидат Василь Ковач.

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
 Координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.                

У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 

Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         

Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                       

Twitter:https://twitter.com/opora(@opora)