Перебіг голосування відбувається в штатному режимі без суттєвих зловживань чи спланованих масштабних порушень, які можуть мати вплив на результати виборів. Кількість порушень (в статистичному вимірі) залишається низькою, але станом на 16:00 зберігаються тенденції, які проявлялися в перші години голосування.  

Найпоширенішим порушенням, зафіксованим громадськими спостерігачами ОПОРИ, є спроби видавання бюлетеня без паспорта – такі випадки зафіксовані на 6,7 % дільниць. Хоча мотивами таких зловживань часто є щире намагання членів комісій не позбавляти виборців можливості проголосувати, в кожному випадку це є прямим порушенням частини 3 статті 85 Закону «Про вибори народних депутатів України». Порівняно з першою половиною дня відсоток таких порушень дещо зменшився – з 7,4 % до 6,7 %.     

Натомість виросла кількість порушень пов’язаних зі спробами незаконного голосування – коли виборцям намагалися видати виборчий бюлетень не зважаючи на те, що дані не співпадали з паспортними, або їх не було включено до списку. Такі випадки спостерігачі зафіксували на 4 % виборчих дільниць. Хоча станом на 12:00 цей показник становив 1,4 %. 

На 2,7 % дільниць фіксувалася несанкціонована присутність сторонніх осіб всупереч частина 2 статті 34 Закону «Про вибори народних депутатів України». Це дещо менше, ніж спостерігалося станом на 12:00. Тоді таких випадків виявлено на 3,2 % дільниць. 

Так само зменшилася кількість незаконних інцидентів пов’язаних зі спробами винесення бюлетенів за межі дільниці – з 2,3 до 1,7 %. Спроба передання бюлетеня інший особі (що може бути частиною технології «карусель») класифікується як кримінальний злочин (частина 1 стаття 160 КК України) максимальне покарання за який є виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Випадки порушень таємниці голосування станом на 16:00 виявлені на 1,5 % дільниць, тоді як станом на 12:00 їх кількість складала 2,7 %. Умисне порушення таємниці голосування, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у голосуванні карається штрафом бо виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Решта зафіксованих спостерігачами станом на 16:00 порушень (зокрема фотографування бюлетеня, роздавання грошей, вкидання пачки бюлетенів) є поодинокими і не можуть суттєво вплинути на результати волевиявлення громадян.

 

7-2610 копія