У заборонений для агітації день у 178 окрузі невідомі розсилають на телефони виборців повідомлення, в яких просять проголосувати за “Опозиційний блок”.

Про це спостерігачу ОПОРИ повідомив офіційний спостерігач від “Громадянської позиції” Віктор Нарожний. За його словами, сьогодні близько 13:00, під час того, як він спостерігав на ВД 630020 (смт. Савинці, Балаклійський р-н), йому на телефон прийшло повідомлення з текстом: “Не отдавай страну националистам. Голосуй за Оппозиционный блок! № 4”.

telefoon

Спроби додзвонитися на вхідний номер спостерігачами ОПОРИ та представниками “Громадянської позиції” були марними.

Відповідно до Закону України “Про вибори народних депутатів України” (ст.70 ч.3, ст.74 ч.24) передвиборча агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. Згідно зі ст.212-10 КУпАП порушення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 

Website: http://oporaua.org/

Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora

Twitter: https://twitter.com/opora (@opora)