25 жовтня окружна виборча комісія прийняла рішення щодо змін у складі дільничних виборчих комісій. Заміни відбулися в більшості діючих ДВК, повідомляють спостерігачі громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області.

«Сьогодні зранку ми дізналися, що окружна комісія вирішила використати свій резерв для заміни членів дільничних комісій, які відбулися за поданням голови Родіона Пруднікова. Комісія своє рішення мотивує тим, що вона, нібито, замінила членів комісій, які працюють «на папері». Але, як виявилось, також були замінені члени, які активно працювали. Крім того, в окремих ДВК відбулись зміни у керівному складі», — говорить спостерігач.

За інформацією спостерігача, переважна більшість членів комісій були замінені від таких партій, як «Блок Петра Порошенка», «Радикальна партія» Олега Ляшка, «Народний фронт» та інших. У складі комісій залишились члени переважно від партій «Батьківщина», «Опозиційного блоку», «Партії регіонів», а також деяких кандидатів-мажоритарників.

В самій ОВК №52 заявили, що члени дільничних виборчих комісій масово відмовляються працювати, що спричинило необхідність переформатування їх складу.

«Протягом цього тижня суб’єкти виборчого процесу подавали подання на заміну не всіх, а окремих членів комісій. А зараз виявилось, що отримав всю документацію, печатки, списки та бюлетені, вони відмовляються від своєї роботи. Члени комісій пояснюють це тим, що їм не збираються платити заробітну платню, тому й відмовляються працювати. Таким чином, багато комісій будуть недоукомплектовані. Станом на цей час, ми видали бюлетені 25 дільничним комісіям», — говорить Наталія Діденко, заступник голови ОВК №52.

Разом з цим, спостерігач спільної моніторингової кампанії повідомляє, що процедура передачі виборчих бюлетенів від ОВК до ДВК проходить із значними порушеннями. Зокрема, бюлетені отримують менше трьох членів комісій, а за місцем розташування ДВК не проводиться спеціальне засідання, на якому бюлетені мають бути прийняті.

 

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар громадського спостереження за виборами у Донецькі області
[email protected]

Довідково:
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.