25 жовтня ОПОРА отримала інформацію про те, що на дільниці № 730515, що розташована в приміщенні школи №33 в місті Чернівці, зникло близько 150 бюлетенів по багатомандатному округу (за політичні партії). Виїздом на місце спостерігач ОПОРИ з’ясував, що вчора, 24 жовтня, дільнична виборча комісія отримала від окружної виборчої комісії бюлетені. Під час першого перерахунку, 24 жовтня, буцімто, всі 2320 бюлетенів були. Однак другий підрахунок показав нестачу бюлетенів.

Коли виявилась нестача, дільнична виборча комісія склала відповідний акт про розходження без вказання самої причини розходження (стаття 82 закону України Про вибори народних депутатів України) і передала її окружній виборчій комісії. Однак зранку 25 жовтня виявились підозрілі обставини під час перерахунку бюлетенів напередодні. Тому ОПОРА повідомила про цей факт правоохоронні органи. Наразі працівники міліції з'ясовують обставини.

Вже сьогодні ввечері, 25 жовтня, під час засідання дільнична виборча комісія знову перерахувала бюлетені. І виявила, що з необхідних 2320 є 2160, тобто на 160 бюлетенів менше.

Громадянська мережа ОПОРА у випадку зникнення (викрадення) такої великої кількості бюлетенів вбачає небезпеку такого методу фальсифікації виборців як “карусель”. Адже 160 бюлетенів (наголосимо, що це бюлетені тільки за політичні партії без прив’язки до округу) достатня кількість для каруселі.  У такому випадку виборцю, який продав свій голос, поблизу дільниці, в іншому місці в день або до дня голосування надається уже заповнений бюлетень з вимогою вкинути його у скриньку, а свій, незаповнений і законно отриманий на дільниці, винести і передати. Під час передачі порожнього бюлетеню переважно й віддається виборцю обіцяна винагорода. Таким чином у того, хто купує голос, є певність в тому, що виборець точно проголосує за “потрібну” партію чи кандидата. 

Тому в будь-якому випадку ОПОРА закликає штаби партій та кандидатів, членів дільничних виборчих комісій, спостерігачів під час підрахунку голосів особливо звертати увагу на наявність печатки та номеру дільниці та округу на них.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.orgта на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Мапа порушень: http://map.oporaua.org/
Додаток для Android Вибори 2014: http://goo.gl/I7M3TN
 
Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан, тел: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)