У штабі Панасовського вважають, що результат виборів вже вирішений без голосування.

В окрузі №49 у Донецькій області (центр — Костянтинівка) кандидат-мажоритарник Валерій Панасовський та його штаб оголосили голодування на знак протесту проти заміни членів окружної виборчої комісії напередодні виборів, що, на думку кандидата, може суттєво вплинути на об’єктивність виборчого процесу. Про це спостерігачам спільної моніторингової кампанії ДОО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області повідомив сам кандидат у народні депутати.

«Наразі ми можемо констатувати, що вибори в 49-му окрузі вже, фактично, відбулись. Нещодавно були зроблені заміни у складі окружної комісії, всі 7 нових членів з Дніпропетровська. Крім того, 20 жовтня другий поверх міськради Костянтинівки був зайнятий бійцями батальйону «Дніпро-1», а на першому поверсі знаходиться приміщення окружної комісії. Через це в нас є великі сумніви, що вибори в окрузі відбудуться без фальсифікацій на користь окремого кандидата, а саме дніпропетровця Дмитра Грицуна. Саме тому ми вирішили оголосити голодування, поки в окружній комісії не зміниться склад, і ми не будемо впевнені в об’єктивності виборчого процесу», — заявив Валерій Панасовський.

Він зазначив, що в нього нещодавно була зустріч з Дмитром Грицуном. «21 жовтня він приїхав до мого штабу у супроводі озброєних людей. На зустрічі мені чітко дали зрозуміти, що результат виборів вже вирішений заздалегідь та узгоджений «нагорі», в тому числі з Президентом. Враховуючи це, мені було запропоновано зняти свою кандидатуру з виборів, на що я відповів відмовою», — говорить Панасовський.

Також кандидат повідомив, що в 49-му окрузі не ведеться належна робота по формуванню дільничних комісій. За словами Панасовського, близько половини комісій неготові до забезпечення голосування виборцям округу. «Є комісії, в яких є тільки один-два члени, є навіть ще повністю несформовані комісії», — зазначив кандидат.

Разом з цим, в штабі кандидата-мажоритарника Дмитра Грицуна відкинули звинувачення Панасовського, але підтвердили, що зустріч між кандидатами справді мала місце.

«Дійсно, зустріч між двома кандидатами в депутати відбулась. Її ініціаторами були обидві сторони, і проводилась вона в інтересах обох кандидатів. Метою та темою розмови було узгодження спільних дій щодо недопущення фальсифікацій та інших порушень, які можуть вплинути на результат голосування на майбутніх виборах. Крім того, на зустрічі сторони обговорили наявні факти порушення виборчого законодавства. Зокрема, мова йшла про недопущення масового заклеювання бордів та зривання агітації кандидатів, яка проводиться належним чином. Все інше — це чорний піар та бажання кандидата Панасовського привернути увагу до своєї персони», — прокоментував Олександр Бараненко, довірена особа кандидата в народні депутати в окрузі №49 Дмитра Грицуна.

Варто зазначити, що нещодавно новинним сайтом «ОстроВ» були опубліковані записи розмов, на яких голоси, схожі на Ігоря Коломойського та Давида Жванію, обговорюють питання проведення виборів у Донецькій області, в яких також згадується округ №49.

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов
Прес-секретар громадського спостереження за виборами у Донецькі області

 

 

 
Довідково:
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.