Напередодні виборів до Верховної Ради України, 25 жовтня, не всі політичні партії та кандидати у народні депутати України дотримуються виборчого законодавства. Останній день перед виборами називають «днем тиші», відповідно вся політична реклама має бути знята.

У Луцьку, у 22 виборчому окрузі, висять білборди із гаслом «Час єднатись!». Таку зовню рекламу зафіксували спостерігачі ОПОРИ на вулиці Глушець. Це гасло всю виборчу кампанію використовувалось у політичній рекламі партією "Блок Петра Порошенка". Це, а також кольори та стилістика написання тексту, дають підстави стверджувати, що це прихована реклама "Блоку Петра Порошенка".

На цій же вулиці розміщений білборд, де чорним і червоним кольорами зазначено гасло «Мій вибір - перемога». Білборд ілюстрований в кольорах та за стилем, які використовувала в своїй рекламі партія ВО «Батьківщина». Ця зовнішня реклама була розміщена задовго до дня тиші, на тих же місцях, де перед тим була політична реклама партії.

Хоча з формальної точки зору агітації на цих елементах зовнішньої реклами немає, але такого роду приховану рекламу можна вважати маніпуляцією.

Аналогічні види зовнішньої реклами спостерігачі ОПОРИ фіксують і в інших областях України, зокрема у Києві, на Закарпатті, Дніпропетровщині, Чернівеччині.

До такого ж стилю ведення прихованої реклами вдався і кандидат в народні депутати по 19 виборчому округу Ігор Гузь. Так, у місті Нововолинськ, в 15 мікрорайоні, спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував білборд із гаслом «Ігор прийде – порядок наведе». Аналогічні білборди розміщені в інших населених пунктах округу.

25 10 Volyn Нововолинськ

На цій рекламі відсутня інформація про замовника та виробника агітації, але днем раніше на цьому ж місці висіла політична реклама саме Ігоря Гузя. До того ж, серед кандидатів в депутати по цьому округу імя Ігор має лише цей кандидат. Тому можна стверджувати, що це прихована реклама саме кандидата Гузя.  

Окрім того, у 19 окрузі ряд виборців отримали у “день тиші” з невідомого номера смс-повідомлення підписані Ігорем Гузем. В них виборці запрошуються на вибори. У тексті смс написано: «Запрошую проголосувати за нову країну. Ігор Гузь».

25 10 Volyn

Також у «день тиші» в соціальній мережі YouTobe транслюється реклама Ігоря Гузя.

25 10 Volyn2

Громадянська мережа ОПОРА звернулась за коментарем у соціальній мережі фейсбук до кандидата. Проте Ігор Гузь, прочитавши це повідомлення поки не відповів.

Відповідно до закону«Про вибори народних депутатів України», передвиборча агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування, а тому проведення агітації будь-яким чином заборонено.

Мая Голуб,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:                                             
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)