У "день тиші", напередодні дня голосування деякі суб'єкти виборчого процесу вже заклеєли свою політичну рекламу, та деякі продовжують розміщувати нову агітацію ще й з порушеннями закону.  

З 20 жовтня одразу у декількох районах Дніпропетровська почала з'являтися зовнішня агітація без вихідних даних, оформлена в стилі відомих політичних партій та з використанням їх лозунгів.

На білбордах з гаслом "Час єднатись", яке використовує партія "Блок Петра Порошенка", розміщені нові гасла: "За перемогу! За мир! За гідність кожного українця". Саму ж політичну силу не зазначено. Таких білбордів лише в Дніпропетровську спостерігачі ОПОРИ зафіксували десятки. Зокрема, в округах №26 (Центр: місто Дніпропетровськ, Бабушкінський район. ОВО включає: Бабушкінський район, частина Кіровського району міста Дніпропетровська селище міського типу Авіаторське Дніпропетровської міської ради), №27 (Центр: місто Дніпропетровськ, Жовтневий район. ОВО включає: Жовтневий район, частина Кіровського частина Самарського районів міста Дніпропетровська) та №28 (Центр: місто Дніпропетровськ, Ленінський район. ОВО включає: Ленінський район міста Дніпропетровська, частина Амур-Нижньодніпровського району). 23 жовтня, за день до припинення політичної агітації, працівники рекламних агенцій продовжували вішати вищеназвані матеріали.

На території 27 та 28 виборчих округів поширюється реклама, яка стилістично нагадує агітацію "Батьківщини", але назву самої партії не вказано. На білборді зображено лише дату голосування - "26 жовтня", яку пов’язують з 26 номером в бюлетені (належить партії "Батьківщина"). Також використовується гасло "Мій вибір - перемога!", яке присутнє і в офіційній рекламі "Батьківщини".  

Не залишилися осторонь конструкції під назвою "сіті-лайти". На малих рекламних носіях розміщено логотип партії "Народний фронт" та гасло "Слава Україні". Понад 10 таких сіті-лайтів з'явилися 22 жовтня в 27 окрузі.

Dnipr den tishi 2

Dnipr den tishi 3

Dnipr den tishi 4

Всі перелічені приклади не містять прямих згадок партій та обов'язкових для політичної реклами вихідних даних, але викликають чітку асоціацію з конкретними партіями і спонукають виборця до голосування за них. В обласних штабах партій "Батьківщина" та "Народний фронт" ОПОРІ повідомили, що їм невідомо про таку рекламу і вони її не замовляли. Водночас, за словами представника "Батьківщини" Олега Робкіна рішення про реагування на такі випадки знаходяться в компетенції центрального штабу. Отримати коментар у партії "Блок Петра Порошенка" не вдалося.

На дострокових виборах Президента України в травні українці вже зіткнулися з масовим порушенням "дня тиші". 24 та 25 травня по всій Україні була політична реклама, що стилістично нагадувала агітацію за кандидатів у Президенти Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Жодних правових наслідків травневе порушення рівних прав і умов виборчого процесу не мало.

У виборчому окрузі № 37 (Центр: місто Кривий Ріг. ОВО включає: частина Інгулецького частина Тернівського районів міста Кривого Рогу, Апостолівський, Криворізький, Софіївський, Широківський райони) кандидат-власник рекламних площ Олексій Олексійович Мудрий (Блок Петра Порошенка), знімає агітацію з білбордів раніше визначеного часу.

Так 21 жовтня з білбордів були зняті плакати інших кандидатів по 37 округу – Андрія Папучі (самовисування) та Дмитра Зубрія (ВО «Батьківщина»). Як стало відомо спостерігачеві ОПОРИ, строк аренди білборду мав завершитись 23 жовтня. Зняті були агітаційні матеріали і самого О. Мудрого. Нагадаємо, що О. Мудрий є власником ТРК Атлант, якій належать рекламні площі у м. Апостолове.

Також О. Мудрий закликає взяти с собою на дільницю агітаційну листівку. Нагадаємо, що ОПОРОю вже були зафіксовані випадки аналогічного порушення кандидатом від тієї ж політичної сили.

Андрій Денисенко, кандидат по 26 виборчому округу (Центр: місто Дніпропетровськ, Бабушкінський район. ОВО включає: Бабушкінський район, частина Кіровського району міста Дніпропетровська селище міського типу Авіаторське Дніпропетровської міської ради), 25 жовтня на своїй сторінці у соціальній мережі повідомив: «Дніпро, бульвар Зоряний. Це висить прямо зараз. В день тиші та ще й з одіозним Яником». Також у повідомленні кандидат звинувачує своїх опонентів у використанні проти нього чорного піару.

України «Про вибори народних депутатів України»: Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

Згідно з п. 22 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: З часу припинення передвиборної агітації відповідно до ч. 2 ст. 70 цього Закону забороняються проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб'єкти виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п'ятниці перед днем голосування відповідними службами місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

За коментарями звертайтеся:
Анна Дзюра – прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській обл.
+380969204820
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучається більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora