Вчора усім дільничим виборчим комісіям 145 виборчого округу видали бюлетні. Спостерігачі мережі ОПОРА вирішили поцікавитись, яким чином проходить підготовка ДВК до 26 жовтня. Як з"ясувалося пізніше, жодна з них не склала протокол про отриману кількість бюлетнів.

Спостерігачі мережі ОПОРА не звертають увагу на той факт, що таке масове порушення по округу можуть привести до фальсифікації голосів. Адже під час виборів, не знаючи справжню кількість бюлетнів, ними можуть маніпулювати та використати на користь певної політичної сили чи кандидата у народні депутати.

Коли спостерігач прийшла до окружної виборчої комісії №145 аби дізнатисяи причину порушення, на місці не було голови комісії. На дверях висіла табличка: «Технічна перерва». Спостерігачам ОПОРИ повідомили, що табличка висить від ранку і ніхто не знає, коли саме ОВК почне працювати.

Poltava 1230

На дошці оголошень у приміщенні, де знаходиться ОВК №145, не було вивішено жодних постанов з приводу роботи та передачі бюлетнів по дільничим виборчим комісіям, що порушує Закон України «Про вибори народних депутатів України», зокрема частину 5 ст. 82 «Протокол про передачу дільничним виборчим комісіям виборчих бюлетенів складається у трьох примірниках. Примірники протоколу нумеруються і мають однакову юридичну силу. Перший примірник протоколу надсилається до Центральної виборчої комісії, другий - зберігається в окружній виборчій комісії, третій - невідкладно вивішується у приміщенні окружної виборчої комісії для загального ознайомлення. Копія протоколу, засвідчена на кожній сторінці головою і секретарем окружної виборчої комісії та скріплена печаткою комісії, з розрахунку не більш як по одній копії протоколу надається членам окружної виборчої комісії».

Інсайдери повідомляють, що голова комісії, дізнавшись про зацікавленність відсотностю протоколів про передачу бюлетнів з боку спостерігачів, відправилась відразу до Котельви, задля їх отримання.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Полтавській області
+380996744565
cherkashina.darija@gmail.com
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.