На Вінниччині приватні телефонні номери  виборців у «день тиші» невідомі надсилають агітацію за одного з кандидатів у народні депутати по виборчому округу №14. На Вінниччині приватні телефонні номери  виборців у «день тиші» невідомі надсилають агітацію за одного з кандидатів у народні депутати по виборчому округу №14.

Таке повідомлення надійшло на особистий номер регіонального координатора виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА Олега Левченка.

«Підтримайте В. Онопенка – це правильний вибір! Він за Президента!», - йдеться у смс-повідомленні

vinnitsa nezakonna agitaciya

Відправник – «Okrug14», а отже, розсилка робилася з інтернету. СМС з агітацією у «день тиші» із відвертим закликом голосувати за конкретну особу є безперечно порушенням законодавства. Але вчинити таку дію міг будь-хто — навіть з метою дискредитувати кандидата.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує: Кодекс України про адміністративні правопорушення, стаття 212-10 інформує, що «(...) проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом (...) тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Відповідно до ст.11 Закону України «Про захист персональних даних», згода суб'єкта персональних даних (особа, чиї дані збираються) є однією з підстав для збирання персональних даних. Згода суб'єкта персональних даних - це добровільне волевиявлення фізичної особи (за умови її поінформованості) щодо надання дозволу на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, висловлене у письмовій формі або у формі, що дає змогу зробити висновок про надання згоди. Відповідно, для збору персональних даних потрібно поінформувати суб'єкта, що здійснюється збір його персональних даних та попросити дозволу. Якщо людей не інформували, що збирають їх персональні дані і не просили на це дозволу, це порушення ЗУ «Про захист персональних даних».

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora