Довготермінові спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що не всі дільничні виборчі комісії провели підготовче засідання перед днем голосування.

Такі випадки були помічені у виборчому окрузі № 182 (центр – Суворовський район м. Херсона) – на виборчих дільницях №№ 650739, 650727, і у виборчому окрузі № 183 (центр – Комсомольський район м. Херсона) – на виборчій дільниці № 650681.

Згідно до Закону «Про вибори народних депутатів» дільничні виборчі комісії зобов’язані провести підготовче засідання, яке має початися не раніше 12.00 дня – ця норма передбачена для того, щоб виборці, які внесені до списку виборців як такі, що не можуть постійно самостійно пересуватися і голосують на дому, могли подати заяву для того, щоб проголосувати у приміщенні виборчої дільниці (ч.3 ст. 86 Закону). Лише після цього ДВК може складати витяг із списку виборців для організації голосування за місцем перебування виборців (ч.2 ст. 86 Закону). Перед складанням витягу комісія має проголосувати за внесення до цього витягу кожного з виборців, хто подав заяву на основі довідки про те, що він не може тимчасово самостійно пересуватися. Лише після складається витяг.

Також на підготовчому засіданні мають бути розподілені обв’язки між членами ДВК на день голосування (ч.2 ст.84.) і приготовлене приміщення для голосування (ст. 83 Закону).

На трьох названих вище комісіях такі засідання не проводились. Голови комісій пояснюють це порушення тим, що напередодні в п’ятницю провели засідання, розподілили обв’язки членів ДВК на день голосування і підготували приміщення. А складати витяг із списку виборців будуть в суботу без проведення засідання, це буде робити керівний склад комісій, одноосібно, що забороняється законом. Мотивують вони  таке рішення тим, що члени комісії втомилися, їм необхідний відпочинок перед днем виборів.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.