Новоселицький районний суд Чернівецької області повернув кандидату в народні депутати у 203 виборчому окрузі Миколі Гладчуку позовну заяву, в якій самовисуванець просив скасувати реєстрацію свого опонента-самовисуванця Івана Семенюка у зв’язку з тим, що той, на його думку, має подвійне громадянство (громадянство Румунії). Кандидат Іван Семенюк інформацію про те, що у нього є румунський паспорт, категорично спростовує.

22 жовтня у блоговій мережі з посиланням на сайт міграційної служби Румунії була опублікована інформація про набуття у 2003 році самовисуванцем Іваном Семенюком румунського громадянства. Вже 23 жовтня кандидат у депутати Микола Гладчук подав до Новоселицького районного суду позовну заяву про скасування реєстрації кандидата у народні депутати України у 203 одномандатному виборчому окрузі Івана Семенюка, в якій вказувалась електронна адреса сайту міграційної служби Румунії. До заяви були додані роздруківки зі сторінки згаданого блогу. Наступного ранку Миколою Гладчуком до суду була подана більш розписана додаткова заява (додається фото копії заяви), в котрій, окрім зобов’язання Центральної виборчої комісії скасувати постанову про реєстрацію опонента, кандидат просив встановити факт припинення Іваном Семенюком громадянства України.

zajva Chernivci

Адже, згідно з частиною 1 статті 19 Закону України “Про Громадянство України”, підставою для втрати громадянства України є добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави. В свою чергу, у пункті 3 частини 5 статті 61 Закону України “Про вибори народних депутатів України” зазначено, що припинення громадянства України є причиною для прийняття ЦВК рішення про скасування реєстрації кандидата.

24 жовтня Микола Гладчук отримав від Новоселицького районного суду копії ухвали (копія ухвали на фото) про повернення обох позовних заяв. В ухвалі зазначено, що справи з приводу оскарження рішення ЦВК щодо реєстрації кандидата у народні депутати України як суб’єкта владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України, вирішуються окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ.

uhvala Chernivci

Про причини подання заяви та хід її розгляду Микола Гладчук розповів спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА, зазначивши, що вже надіслав відповідну заяву поштою до Київського адміністративного суду, а апеляцію на ухвалу Новоселицького районного суду не подаватиме.

Спостерігач ОПОРИ поцікавився у  кандидата в народні депутати Івана Семенюка, чи є у нього румунське громадянство.

- Немає…, - запевнив Іван Семенюк. - Вигідна (Інформація в інтернеті, - ОПОРА) тим моїм конкурентам, які мене оточують. Все. Це зрозуміло. Навіть сьогодні ось я стою з вами тут, а мій  опонент, який йде по моєму окрузі, десь в суді вирішує проблеми, як мені завадити іти на вибори.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.orgта на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Мапа порушень: http://map.oporaua.org/
Додаток для Android Вибори 2014: http://goo.gl/I7M3TN

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)