На окрузі № 131 з центром у місті Вознесенськ поширюються листівки проти кандидатів у народні депутати Олександра Лівіка, який балотується від «Блоку Петра Порошенка», та самовисуванця Юрія Гержова.

Ці листівки було помічено спостерігачем від Громадянської мережі ОПОРА.

Так, у листівці проти Лівіка зазначається, що він був довіреною особою екс-президента Віктора Януковича, та звинувачується у скупці голосів на виборах.

Як повідомив Лівік спостерігачу ГМ ОПОРА, до таких листівок він ставиться досить спокійно.

«Це питання до того, хто це пише, я не знаю, хто це пише, цього бруду мені достатньо, я не звертаю уваги», - прокоментував кандидат у нардепи.

Що стосується Юрія Гержова, то у агітматеріалі проти нього зазначається, що він нібито зняв свою кандидатуру з виборів. Сам кандидат заявив про те, що це провокація.

«Очевидно, що це работа опонентів Веселинівського району, де дуже мудро та красиво подано від мого імені, що я начебто зняв свою кандидатуру. Це неправда, це чистішої води брехня. Я не збираюсь в останній день, пройшовши серйозніший етап передвиборчої боротьби, знімати свою кандидатуру», - сказав він.

Myk Livik Myl Gerzhov

Відзначимо, що на листівці про Лівіка не вказані вихідні дані, а тільки зазначається Южноукраїнська ГО «Проти всіх».

У листівці про Гержова є дані про типографію, що надрукувала листівку та кількість примірників, однак замовник та відповідальні особи не вказуються.

Частина 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняє виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Крім того, частина 10 цієї ж статті говорить: «Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію – суб’єкта виборчого процесу або кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому  порядку».

Відзначимо, що Олександр Лівік є депутатом Миколаївської обласної ради від Партії регіонів, а Юрій Гержов пройшов до Верховної Раді від цієї ж партії, але після втечі Януковича обидва вишли з ПР.

 

За коментарями звертайтеся:
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України.
Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                                                                     
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)