У Білій Церкві Київської області (90 округ) на домашні адреси виборців прийшли листи від кандидата-мажоритарника Романа Лещенка і чинного прем’єр-міністра України, голов політичної ради партії-суб’єкта виборчого процесу «Народний фронт», інформує спостерігач ОПОРИ.

Розсилка таких листів має ознаки порушення права на приватність, адже отримувачі не надавали свої персональні дані (домашні адреси, прізвища) політикам. Громадянська мережа ОПОРА нагадує учасникам виборчого процесу, що право на приватність гарантується Основним Законом України – Конституцією. У 32 статті читаємо: «Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.»

persdani persdani 002

persdani 003

Закон «Про інформацію» надає перелік інформації, що є конфіденційною. У частині 2 статті 11 йдеться: «Не допускаються  збирання,  зберігання,  використання  та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди,  крім випадків,  визначених  законом,  і  лише  в інтересах національної безпеки,  економічного  добробуту  та захисту  прав  людини.   До конфіденційної  інформації  про  фізичну особу належать,  зокрема, дані про  її  національність,  освіту,  сімейний  стан,  релігійні переконання,   стан   здоров'я,  а  також  адреса,  дата і  місце народження.» Стаття 162 у пункті 8 частини 1 відносить персональні дані особи до охоронюваної законом таємниці.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.