Ряд кандидатів і партій на Волині розміщують свої агітаційні матеріали у друкованих виданнях не дотримуючись при цьому вимоги законодавства.

У виборчих округах Волинської області спостерігачами ОПОРИ у першій половині жовтня зафіксовано ряд випадків, коли серед виборців поширювались газети із агітацією за партій та кандидатів, виготовлені не за кошти виборчого фонду та в яких не було позначено матеріали агітаційного змісту.

Хоча ч. 7 ст. 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України» чітко зазначає, що матеріали передвиборчої агітації публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником виборчого фонду партії чи кандидата та редакцією (видавцем) друкованого засобу масової інформації. Такі матеріали, відповідно до ст. 9 Закону України «Про рекламу», повинні бути чітко ідентифіковані.

Ці вимоги не стосуються лише друкованих ЗМІ, засновником чи власником яких є партія або кандидат, і то лише для ведення власної передвиборчої агітації (ч.8 ст. 73 про вибори).

Так, газета «ЗАСТУП» із агітаційними матеріалами в підтримку партії «ЗАСТУП» поширювалась серед виборців 21 виборчого округу, зокрема у місті Ковелі. Однак, як виявилось при детальному ознайомленні із вмістом друкованого видання, ця газета видається не партією, а однойменною громадською організацією – «Всеукраїнське аграрне об’єднання «ЗАСТУП». Також у газеті немає жодної інформації про те, що партія оплатила публікацію цих матеріалів у газеті із власного виборчого фонду, немає позначок про політичну рекламу. Отож, є всі підстави стверджувати, що цей агітаційний матеріал був виготовлений з порушенням норм виборчого законодавства.

21 Zastup

21 Zastup  2

Схожа ситуація із газетою «Об’єднання Самопоміч», яка була поширена по поштовим скринькам багатоповерхових будинків міста Луцька (22 виборчий округ). Видавцем газети значиться громадська організація «Об’єднання «Самопоміч». Разом з тим, весь випуск газети присвячений агітації за політичне об’єднання «Самопоміч», що є суб’єктом виборчого процесу. Тут також не зазначено чи друкувалась ця агітаційна газета за кошти виборчого фонду партії.

22 Samopomi4 

22 Samopomi4 2

Спостерігачі ОПОРИ поцікавились у представників місцевого штабу, чому ці агітматеріали виготовлені із порушенням закону. На що кандидат у депутати по списку партії Юлія Вусенко відповіла, що мовляв партія оплатила друк агітаційних статей у газеті. Однак, якщо припустити що це саме так, то все рівно має місце порушення закону, адже у газеті ніде не позначено, що ці матеріали є політичною рекламою.

Аналогічне порушення має місце і у випадку зі спецвипуском газети «Комунальний патруль», що теж поширюється серед виборців 22 виборчого округу. Засновником видання є ТОВ «Волинська друкарня». Однак більшість матеріалів у газеті присвячені виборам, а саме агітації за партію «Громадянська позиція» та кандидата-самовисуванця по 22 округу Романа Бондарука. Ніде у газеті не вказано, що агітаційні матеріали є політичною рекламою. Також газета не містить інформації про те, що її надруковано за кошти виборчих фондів партії чи кандидата.

22 Grom pozucia 

22 Grom pozucia  2

Ще одним прикладом такого роду порушень є спецвипуск міської комунальної газети «Луцький замок», засновником якої є Луцька міська рада. Спецвипуск за 15 жовтня повністю присвячений агітації за кандидата у 22 окрузі від Блоку Петра Порошенка Роману Іванюку. Проте ні жодної позначки про платну політичну рекламу, ні жодної інформації про друк газети за кошти виборчого фонду, у виданні немає.

22 Lutsk

 

22 Lutsk 2

Всі наведені вище приклади мають в собі ознаки порушення виборчого законодавства та законодавства про рекламу, а тому, на думку спостерігачів, повинні бути уважно вивчені правоохоронними органами.

 

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережазалучить до моніторингової кампанії213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.